BEUN Bilim İletişimi Ofisi tarafından hazırlanan “16 Ekim Dünya Gıda Günü: Daha İyi Bir Yaşam ve Gelecek İçin Gıda Hakkı” etkinliği gerçekleştirildi. .
Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) karar ve teşvikleri doğrultusunda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in girişimleriyle kurulan BEUN Bilim İletişimi Ofisi tarafından hazırlanan “5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşileri” başlıklı programın beşincisinin BEUN Çaycuma Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulunda yapıldığı, gönderilen açıklama ile şöyle bildirildi:
Programın moderatörlüğünü BEUN Kurumsal İletişim Koordinatör Yardımcısı ve BEUN Bilim İletişimi Ofisi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Melek Toparlak Şahin yaparken programın konuğu ise TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi Uzm. Gıda Müh. Tuğrul Dereli ve BEUN Çaycuma Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Ferhat Şen oldu. Programa izleyici olarak BEUN Çaycuma Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Deniz Karaelmas, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.
“16 Ekim Dünya Gıda Günü: Daha İyi Bir Yaşam ve Gelecek İçin Gıda Hakkı” adlı programda her bireyin sağlıklı, yeterli ve besleyici gıdaya erişiminin temel bir insan hakkı olduğu vurgulandı. Programda, dünyada ve Türkiye’de açlık sorununun boyutları, açlığın temel nedenleri, gıda israfının küresel etkileri ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alındı. Katılımcılar, gıda israfının azaltılmasının açlıkla mücadeledeki kritik rolüne dikkat çekerken sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarının toplum genelinde yaygınlaştırılmasının önemine değindi. Ayrıca Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) bu yıl için belirlediği “Daha İyi Gıdalar ve Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele” teması kapsamında, küresel dayanışmanın ve bilinçli gıda tüketiminin gelecek nesillerin refahı için taşıdığı değer üzerinde duruldu.
Programda Uzman Gıda Mühendisi Tuğrul Dereli; dünyada ve Türkiye’de açlığın boyutlarını, açlığın temel nedenlerini ve bu sorunlara yönelik çözüm yollarını detaylı olarak değerlendirdi. Dereli; gıda güvenliği, gıda güvencesi, gıda egemenliği ve gıda savunması kavramlarının bireylerin sağlıklı yaşam sürdürebilmesi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Açıklamalarında tarım ve gıda politikalarının doğru uygulanması, yerli üretimin desteklenmesi, çiftçilerin güçlendirilmesi ve verimli tarım arazilerinin korunması gibi konulara vurgu yaptı. Ayrıca tüketicilerin bilinçlendirilmesi, üretim ve dağıtım zincirinde teknolojik altyapının iyileştirilmesi ve gıda işletmelerinde uzman personel istihdamının artırılması gibi somut önlemlerin önemine değindi. Dereli, konuşmasını “Gıda hakkına erişim, yalnızca hayatta kalabilmek değil; sağlıklı, üretken ve topluma değer katabilen bir yaşam için de temel haktır. Bu nedenle doğru politikalar ve bilinçli tüketim alışkanlıklarıyla gıda israfını önlemek, açlıkla mücadelede en önemli adımlardan biridir.” sözleriyle tamamladı.
BEUN Gıda ve Tarım MYO akademisyenlerinden Doç. Dr. Ferhat Şen, programda gıda hakkının korunması ile sürdürülebilir üretim ve bilinçli tüketim ihtiyacına dikkat çekti. Doç. Dr. Şen, Dünya Gıda Örgütü’nün “Daha İyi Gıdalar ve Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele” temasının, güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimi teşvik ettiğini aktardı. Özellikle ambalaj teknolojilerinin gıdaların güvenliğini ve raf ömrünü artırarak gıda israfını önlemede kritik rol oynadığını belirten Dr. Şen, bu sayede hem açlıkla mücadeleye katkı sağlandığını hem de sürdürülebilir bir gelecek için adım atıldığını ifade etti. Program boyunca katılımcılar, gıda hakkının korunması, açlığın önlenmesi ve israfın azaltılması konularında toplumda farkındalık yaratmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarının gelecek nesillerin sağlığı ve refahı için kritik olduğu vurgulandı.
BEUN Bilim İletişimi Ofisi tarafından beşincisi düzenlenen ve “16 Ekim Dünya Gıda Günü: Daha İyi Bir Yaşam ve Gelecek İçin Gıda Hakkı” alt başlıklı 5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşisi programının tamamlanmasının ardından, BEUN Çaycuma Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Deniz Karaelmas, konuşmacılara teşekkür belgelerini takdim etti. Program, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.