BAKÜ (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İslamofobi ile Mücadele Özel Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, Müslümanların dünya genelinde kurumsal ayrımcılıkla yüz yüze olduğunu ve sosyo-ekonomik kısıtlamalarla baş etmeye çalıştığını ifade etti.

Azerbaycan’ın ev sahipliğinde düzenlenen ve Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu “3. Uluslararası İslamofobi’yle Mücadele Konferansı”, “İslamofobi Odakta: Önyargıları Ortaya Çıkarmak ve Damgalamaları Yok Etmek” temasıyla Bakü’de başladı.

Açılış konuşmacılarından Birleşmiş Milletler (BM) İslamofobi ile Mücadele Özel Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, programa gönderdiği mesajında “Bir dini topluluğa karşı nefret beslemek toplum içinde bölünmeye yol açabilir." ifadelerini kullandı.

BM'nin İslamofobi ile Mücadele Özel Temsilcisi olarak ilk konuşmasını yapmaktan onur duyduğunu ifade eden Moratinos, “Nefretin ve ayrımcılığın her türüne karşı" mücadele çağrısında bulundu.

Dünya genelinden Müslümanların karşılaştığı sorunlara dikkati çeken Moratinos, "Müslümanlar, kurumsal ayrımcılık ve sosyo-ekonomik kısıtlamalarla karşı karşıya. Bu önyargılar, genellikle çarpıtılmış medya tasvirleri ve bazı siyasi liderlerin söylem ve politikaları tarafından körüklenen damgalama ve yersiz ırksal profilleme şeklinde tezahür ediyor." diye konuştu.

Moratinos, dini hoşgörüsüzlüğün yıkıcı sonuçları olacağının altını çizerek, "Bir dini topluluğa karşı nefret beslemek ve düzensizliğe izin vermek, diğer inançlara karşı artan düşmanlığa, korku ve güvensizliğe ve en nihayetinde toplum içinde bölünmeye yol açabilir.” dedi.

Rize'de el sanatları sergisi düzenlendi
Rize'de el sanatları sergisi düzenlendi
İçeriği Görüntüle

Müslüman topluluklarla dayanışma ve her türlü nefret ve şiddetle mücadele etme taahhüdünü yineleyen Moratinos, karşılıklı anlayış ve saygı ilkelerini teşvik etmek için birlikte çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.

- “Bu konferanslar, İslamofobi'nin temelde kabul edilemez olduğunu hatırlatıyor"

Program açılışında İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha'nın mesajını okuyan İİT İslamofobi Özel Temsilcisi Büyükelçi Prof. Dr. Mehmet Paçacı da, “Azerbaycan Cumhuriyeti, bu üst düzey uluslararası konferansların tutarlı organizasyonuyla örnek bir liderlik gösterdi. Üç yıl önce başlayan şey, İslamofobi hakkında uluslararası farkındalığı artırma yönünde ilerleme kaydederek kolektif yolculuğumuzda bir başka önemli kilometre taşını oluşturdu.” dedi.

"Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Konferansı" gibi konferansların, İslamofobi'nin ve her türlü yabancı düşmanlığının temelde kabul edilemez olduğunu hatırlatmak için önemli bir işlev gördüğüne dikkati çeken Paçacı, özellikle dünyanın birçok yerinde İslamofobik olayların endişe verici biçimde arttığı bu günlerde bu konferansın somut sonuçlar üretmesi temennisinde bulundu.

- Yaklaşık 40 ülkeden akademisyen katılıyor

Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü’nün ilan edilmesinin üçüncü yılında düzenlenen konferans, Bakü Uluslararası Medeniyetler Merkezi, Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi ve Bakü İnisiyatif Grubu tarafından ortaklaşa organize ediliyor.

Konferansın uluslararası ortakları arasında İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yanı sıra, İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (ICESCO), İnsan Kardeşliği Yüksek Komitesi (HCF) ve çeşitli sivil toplum kuruluşları yer alıyor.

Konferansa yaklaşık 40 ülkeden akademisyenler, uluslararası kuruluş temsilcileri, dini liderler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katılıyor.

Etkinliğin temel hedefi, Müslümanlara ve Müslüman çoğunluklu ülkelere yönelik küresel ve ulusal düzeyde artan İslam karşıtı eğilimleri akademik bir zeminde tartışmak ve çözüm önerileri geliştirmek olarak belirtildi.

Kaynak: AA