Çanakkale Savaşları Yüzüncü Yıl Derneğine ait gezici müze Kdz. Ereğli Belediyesi’nin davetlisi olarak ilçeye geldi.

Kdz. Ereğli’nin Kestaneci Köyünde 1884 yılında doğan, Balkan ve Çanakkale Savaşları ile Dumlupınar Meydan Muharebesine katılan Hüseyin Kaçmaz 1994 yılında vefat etti. 10 Ağustos 1915 günü Conkbayırı savaşında yaralanarak gazi olup İstiklal Madalyası almıştır. Kaçmaz’ın Çanakkale’deki şehitlikte dev bir heykeli bulunuyor. Çanakkale Savaşları Yüzüncü Yıl Derneğinin Kdz. Ereğl Atatürk Kültür Merkezi Mehmet Ali Özbaşakçı sergi salonundaki sergiyi gezerken Kaçmaz Ailesi geldi aklıma. Hüseyin Kaçmaz’ın vefatının ardından oğlu Turgut Kaçmaz, adeta dünyayı dolaşarak babası Gazi Hüseyin kaçmaz ve Çanakkale destanını anlatırken gönülden barış elçisi olmuştu.

Belediyenin 18 Mart Çanakkale Destanı’nın yıldönümü kapsamında davet ettiği gezici müze sergisini öncelikle her gün öğrencilerin ziyaret etmesi sağlanıyor. Okul servisleriyle AKM’ye taşınan öğrencilere Çanakkale Savaşları Yüzüncü Yıl Derneği Gezici Müze yetkilileri ayrıntılı bilgiler sunuyor.

Dernek görevlilerinden Cengiz Yörükaslan tam bir rakam verememesine rağmen en az 67 il ve sayısız ilçede bu gezici müzenin halkla buluşturulduğunu söyledi.

Yörükaslan ile kısa bir söyleşi yaptık. Ayrıntılar habere şöyle yansıdı:

Cengiz Bey merhabalar, Karadeniz Ereğli’ye geldiniz hoş geldiniz. Çok güzel bir sergi gezdim. Bize sergiyi anlatır mısınız?

TOGÜ'de ağız ve diş sağlığı merkezi hizmete açıldı
TOGÜ'de ağız ve diş sağlığı merkezi hizmete açıldı
İçeriği Görüntüle

- YÖRÜKARSLAN: Çanakkale’miz bizim biliyorsunuz her bireyin gitmesi gereken özellikle o ruhu yaşaması gereken çok önemli bir destanımız. Dolayısıyla gidemeyenler görme imkanı olmayan özellikle öğrenciler için bu müze tertip edildi. 15 seneden beri Türkiye’yi doluşuyoruz. 16. Senemiz gitmediğimiz yer kalmadı. Geçen sene Hakkari’lere Çukurca’lara kadar götürdük müzeyi. Bin parça malzeme var müzede bir ayrı özelliği de müzenin Çanakkale’de olmayan çok önemli görseller var. Çünkü çok çeşitli yerlerden toplandı malzemeler. Koleksiyonerlerden yurt dışından köylülerden diğer ilçelerden tam bir karma sentez yapıldı. Onun için çok ders niteliğinde bir müze. Her gittiğimiz yerin Milli Eğitim’leri işte program yapıyorlar istediğimiz şekilde. Saat saat gün gün öğrencilerimiz geliyor. Onlar burada ziyaret ediyorlar görmeyenler gitme imkanı olmayan öğrenciler Çanakkale’yi görüyor. O ruhu aşılamış oluyoruz bir noktada. Ve böyle de devam ediyoruz.

- Siz bir kurum olarak mı yapıyorsunuz?

- YÖRÜKARSLAN: Dernek. Çanakkale Savaşları Yüzüncü Yıl Derneğine bağlı bir müze. Çanakkale’de devlet müzemiz yok bizim. Köy müzelerimiz var. Pek kapsamlı bir müze yok onun için bu müze etraflıca aşağı yukarı dediğim gibi 15 seneden beri Türkiye’yi dolaşıyor.

- Kaçıncı sergi bu bir rakam var mı?

- YÖRÜKARSLAN Valla hiç rakam tutmadık ama 16. Senemiz bu sene.

- Tahmini kaç ili gezdiniz?

- YÖRÜKARSLAN Vilayet olarak aşağı yukarı 67 vilayeti dolaştık. İlçeler hariç. Gittiğimiz vilayetlerin ilçelerini de dolaşıyoruz. Zonguldak’sa ilçelerini de aynı şekilde dolaşıyoruz. Birer haftalık konaklamalar şeklinde geliyoruz. Okullarımızda öğrencilerimiz geliyor onlar da programlı bir vaziyette geziyorlar. Çanakkale ruhunu aşılamış oluyoruz.

- Onur verdiniz. Bir de burada şehitlerimizin Ereğli’den Çanakkale Savaşında şehit olanların isimleri var. Mehmet oğlu Yiğit, Fevzi oğlu Ali, Mehmet oğlu Halil, Osman oğlu Tahir, Ali oğlu Mehmet, Ahmet oğlu Şakir, Şakir oğlu Halil, İbrahim oğlu Hüseyin…

- YÖRÜKARSLAN Özellikle yaşlarına bakarsanız, mesela Mehmet oğlu Mehmet’in yaşı 44, 37 var 36 var 38 var. Bunları görüyor çocuklar haliyle. Malum bizde 14, 15’likler var ama 4 cephede savaşıp en son Çanakkale’de şehit olanlar bu yaşı olanlar.

- Yaşlı olanlar birçok savaşa gitmiş.

- YÖRÜKARSLAN Evet, 4 cephede savaşmış en son Çanakkale’ye gelmiş şehit olmuş 43-44 yaşlarında.

- Peki, bu sergiyi gezmeyenlere bir öneriniz bir tavsiyeniz bir çağrınız var mı?

- YÖRÜKARSLAN Kaçırmamalarını öneririm, koca bir Çanakkale geldi ayaklarına kadar. Gidemeyen görmeye imkanı olmayan gitmiş olanlar da her gün öğretmenlerimiz geliyor öğrencilerle hocam biz gittik Çanakkale’ye ama bu malzemeleri görmedik diyorlar. Az önce söylediğim gibi göremezler çünkü Çanakkale’de olmayan malzemeler var müzede. Tarihin çok az yazdığım malzemeler var.

- Orada bizim Gazimiz var Hüseyin Kaçmaz.

- YÖRÜKARSLAN Rahmetli Turgut Beyi biliyorum.

- O’nu da anmış olalım buradan. Heykeli var, 57. Piyadeye gidip duygulanmamak mümkün değil ki. Farklı bir ambiyans var orada. İnsanın içi gidiyor.

Whatsapp Image 2026 03 09 At 19.07.24 (1)

Whatsapp Image 2026 03 09 At 19.07.24

Whatsapp Image 2026 03 09 At 19.07.24 (3)

Whatsapp Image 2026 03 09 At 19.07.24 (2)

Whatsapp Image 2026 03 09 At 19.07.25

Whatsapp Image 2026 03 09 At 19.07.25 (1)

Muhabir: Mustafa Kemal Bektaş