Karadeniz Ereğli Ziraat Odası, fındık üreticilerine yönelik yaptığı açıklamada, verimli ve kaliteli ürün için bilinçli ve dengeli gübrelemenin önemine dikkat çekti. Açıklamada, gübreleme zamanlarının kaçırılmaması gerektiği vurgulandı.
Oda tarafından yapılan bilgilendirmede, azotlu gübrelemenin iki aşamada uygulanması gerektiği belirtildi. İlk uygulamanın, şubat ve mart aylarında yapraklanma başlangıcında; ikinci uygulamanın ise mayıs ayının ikinci yarısından haziran ayının ikinci yarısına kadar yapılması gerektiği ifade edildi.
Ayrıca, yapraktan gübre uygulamasının da mayıs ve temmuz ayları arasında, 15-20 gün aralıklarla 2-3 kez, düşük konsantrasyonlu çözeltilerle yapılmasının önemine değinildi. Uygulamanın, yaprakların kuru yeri kalmayacak şekilde püskürtme yöntemiyle yapılması gerektiği belirtildi.
Ziraat Odası açıklamasında şu uyarıya da yer verildi:
“Gübreleme yapılmadığında ya da tekniğine uygun bir program uygulanmadığında, toprak verimliliği yıldan yıla azalır ve toprak fakirleşerek ürün kalitesi ve verimi düşer. Üreticilerimizin kışlık ve yazlık gübre uygulamalarını zamanında yapmaları büyük önem taşımaktadır.”
Ziraat Odası, tüm üreticilere bereketli ve başarılı bir üretim sezonu temennisinde bulundu.