Karadeniz Ereğli'de 30 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan Salih Bayraklı, boyacılık mesleğinin de giderek kaybolduğunu söyledi.

60 Yaşına yaklaştığını ilçede 30 yıldır baba mesleği boyacılığı sürdürdüğünü anlatan Bayraklı, eskiye oranla ayakkabı boyama işlerinde de ciddi bir azalma olduğunu belirtti.

Kaymakamlık, belediye binaları ile terminalin gitmesi, ekonomik zorluklar işlerin düşüşünün ana nedeni olduğunu anlatan Bayraklı şu ifadelere yer verdi:

"BURADA 3 BOYACI KALDIK"

"Rahmetli babamın sandığı, 30 yıldır boyacılık mesleği ile evime ekmek getiriyorum. Yaş oldu 60. Soğuklarda da duramıyoruz, astım koah hastasıyım. Başka bir iş de yapamayız. Dışarıda boyacılık yapmak çok zor. Daha önceden burada 10-12 boyacı vardı, bazı gençlerimiz işe girdi, bazı yaşlılarımız öldü, bazıları evde hasta, bazıları da yapmıyor. Burada 3 boyacı kaldık. Ne yapacağız? Evimize ekmek götürüyoruz ama ben hastayım, soğuklarda duramıyorum.

Çorum'da zabıtanın yakaladığı 3 dilencinin 5 saatte 24 bin lira topladığı belirlendi
Çorum'da zabıtanın yakaladığı 3 dilencinin 5 saatte 24 bin lira topladığı belirlendi
İçeriği Görüntüle

"BOYACILIK İNÖNÜ PARKINDA TAÇLANDI"

Rostro salonu burada niye yok diyecekseniz? Kaç kere dilekçe yazdık, kaç kere sözlü söyledik, buraya bir rostro salonu yapın dedik. Kimse buraya yapmıyor, dışına yapıyor. Dışında da olmuyor. İnsanlar parka geldiğinde ayakkabılarına bakıyor. Boyacılık mesleği İsmet İnönü Parkı'nda taçlandı. Burada insanlar bizi arıyor, başka yere gidelim kimse ayakkabı boyatmaz. Eskisi gibi değil.

"BANKAYA, MAHKEMEYE, HASTANEYE GELİYORUM DİYOR"

Eskiden burada hükümet konağı, terminal vardı, yolcu, kaymakama gidecek, belediye binası vardı çıkacak ayakkabılarını boyatıyordu. Şimdi insanlar bez ayakkabı giymeye başladı, değişik ayakkabılar var. Zaten değişik boyaları alacağız ama boya 200 lira adam 50 lirayı veremiyor. Maddi durumu iyi değil, gidiyor boya cila alıp evinde boyuyor. Hiçbirşey eskisi gibi değil. Zaten köylü köyden gelemiyor. Bir köylünün buraya gelmesi bin lira. Adamın işi yok gücü yok, eskiden gezmeye yemek yemeye geliyordu. Salih diyor, 'Ben buraya gelsem bin lira iki kişi gelsem iki bin lira. Anca bankaya, mahkemeye, hastaneye geliyorum' diyor. Köylü aşağıya inmedikten sonra biz dahil esnaf para kazanamaz."

Whatsapp Image 2025 05 19 At 11.59.06 (1)

Whatsapp Image 2025 05 19 At 11.59.06

Muhabir: Mustafa Kemal Bektaş