Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Zonguldak ve ilçelerinde eğitim emekçileriyle buluştu
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak: Vergide adalet, yan ödemelerin ve aylık enflasyon farklarının maaşlara yansıtılması ve eşit işe eşit ücret istiyoruz
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, "Vergide Adalet, Eşit İşe Eşit Ücret, Yan Ödemelerin Taban Aylığa Yansıması, İnsanca Yaşayacak Emeklilik Ücreti" talep başlıklarıyla Eğitim Sen tarafından başlatılan örgütlenme kampanyası kapsamında Zonguldak Merkez, Gökçebey ve Çaycuma’da okulları ziyaret ederek eğitim emekçileriyle görüştü.
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Eğitim Sen Zonguldak Şube ve Çaycuma Temsilciliği Yürütme Kurulu üyeleriyle birlikte Çaycuma’daki okul ziyaretlerinde yaptığı konuşmada eğitim ve bilim emekçilerinin özlük haklarının ve ekonomik koşullarının düzeltilmesi talebiyle örgütlenme ve mücadele kampanyası başlattıklarını, bu kapsamda Eğitim Sen MYK üyelerinin faklı illerde çalışma yürüttüğünü söyleyerek, “İş yerlerinde eğitim emekçileriyle yüz yüze görüşerek, eğitim emekçilerinin görüşlerini alarak bir mücadele programı çıkarmak istiyoruz.” dedi. Vergide adalet, yan ödemelerin ve aylık enflasyon farklarının maaşlara yansıtılması ve eşit işe eşit ücret istediklerini söyleyen Kemal Irmak, ağustos ayındaki toplu sözleşme sürecine kadar talepleri gündemde tutacaklarını, toplu sözleşme masasında taleplerinin yerine getirilmemesi halinde de ülkede genel grev ve direniş örgütleyeceklerini belirtti.
Emeklilik yaşına gelen birçok eğitim emekçisinin yan ödemelerin taban aylığına yansıtılmaması nedeniyle emekli olmak istemediğini söyleyen Kemal Irmak, “Seyyanen zamlar, eğitim öğretim tazminatları, sınav ücretleri vb. ücretlendirmeler taban maaşa yansıtılmadığı için de emekli olduğumuzda açlık ve sefalet ücretiyle karşı karşıya kalıyoruz. O yüzden bütün yan ödemelerin, ek ödemelerin taban maaşa eklenmesini istiyoruz.” dedi. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa ile emeklilik haklarının gasp edildiğini belirten Kemal ırmak, “1 Ekim 2008’den sonra işe başlayan bir memur 35 yıl çalışsa bile emekli olduğunda bugünün rakamlarıyla yalnızca 16 bin 714 TL maaş alacak. 5510 sayılı yasa ile getirilen emekli maaşı düşüşünün iptal edilmesi ve aylık bağlanma oranı 2008 öncesine geri çekilerek, emekli maaşlarının artırılması için hep birlikte mücadele etmeliyiz.” dedi.
Vergi gelirlerinin büyük bir kısmının emekçilerden alındığını, vergide adalet talep ettiklerini söyleyen Kemal Irmak, “Yoksulluk sınırının altındaki maaşlardan alınan vergi oranının sabitlenmesini istiyoruz. Vergi dilimi %10 ile sınırlandırılmalıdır." dedi.
Irmak, eğitim emekçileri arasında büyük ücret farklılıklarının olduğunu ve bunun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyerek, "Aynı işi yapan, aynı sınıfa giren öğretmenler ücretli, sözleşmeli, kadrolu, uzman, başöğretmen gibi farklı kategorilere ayrıştırıldı. Aynı işi yapan öğretmenler farklı ücretler alıyorlar. Bu durum, öğretmenler arasında huzursuzluğa yol açıyor ve eşit işe eşit ücret ilkesine aykırıdır," dedi.
Kemal Irmak, enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde emekçilerin maaşlarının bu oranda artmadığını, her ay oluşan enflasyon farkının tüm çalışanlara anında yansıtılması gerektiğini belirtti.
Eğitim emekçilerinin itibarsızlaştırıldığını ve eğitimin niteliğinin düştüğünü vurgulayan Irmak, Eğitim Sen’in, kamusal ve bilimsel eğitimin savunucusu olmaya devam edeceğini belirtti.
Çaycuma’daki okul ziyaretlerinin ardından Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinde üye toplantısı yapıldı. Toplantıda gündemdeki konular değerlendirildi, görüş ve öneriler alındı.