Yeni Mahalledeki konağı Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası’na kazandırmanın mutluluğu ile konuşan Oğuz Ünlüer, Cruise gemilerinin Ereğli’ye de gelmesi için başlattıkları çalışmalardan vazgeçmediklerini açıkladı.

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası seçimleri tamamlandı ve Oğuz Ünlüer ikinci kez başkanlık koltuğuna oturdu. Rakipsiz seçimi kazanan Oğuz Ünlüer ile seçim sandıkları açılıp sayım tamamlandığında makamında konuştuk. Kamil Ustaoğlu’nun da katılım gösterdiği görüşmemizde gerçekten de gündemde hiç yer almayan konular üzerinde değerlendirmeler yaparken, “Önce Ereğli” vurgusu öne çıktı.
Okumanız ve videoyu da izlemeniz dileğiyle, bu konuşmayı yayımlıyorum:
E. Bektaş Başlayalım Kamil Bey'den, daha önceki seçimleri de izledim. Şimdiki seçim çok rahat. Bakıyorum çok keyiflisin.
K.Ustaoğlu Yo, biz öyle çalışmadık ama biz yani tekrar bir aday varmış gibi gene canla başlayıp öyle çalıştık biz. Hiç öyle aday yokmuş gibi hiç çalışmadık. Ve son güne kadar.
E. Bektaş Geçen iki senelik süreyi kısaca bir özetler misin?
K.Ustaoğlu Tabii. Biz burada herkesi en azından burada insanlar bir deniz ticaret odasının olduğunu öğrendiler. Bu kapıdan herkesin girdiğini bir de işin en güzeli odayı mülk sahibi yaptık.
E. Bektaş Nasıl?
K.Ustaoğlu Evet. Onu da başkan bey açıklar.
E. Bektaş Tamam.
O. Ünlüer Odayı Evet. Belki de Deniz Ticaret Odası şubelerinin içinde en güzel odanın sahibi de biz olduk ve bugün bize bir hediye yaptı merkez. Tapuyu da bugün aldık.
K.Ustaoğlu Kiradan kurtulduk diyor başkanım.
O. Ünlüer Hem seçim gününde eee seçimi kazandık hem de odamıza bir şubemize bir oda kazandırdık. Bunun da sevinci var. Üyelerimize de teşekkür ediyorum ben hepsine. Sorumluluğumuz şimdi daha çok arttı. İnşallah önceki dönemlere göre daha çok sorumluluk sahibi olarak bu bilinçle daha çok çalışacağız. Ereğli Denizciliğini daha öne çıkaracağız. Ben oy kullanan herkese teşekkür ediyorum.
E. Bektaş Yeni oda yeriniz nerede?
O. Ünlüer Yeni Mahallede Halil Paşa Konağı.
E. Bektaş Oo. Artık Deniz Ticaret Odası konaktan mı yönetecek? Ereğli’de pek gündeme gelmiyor. Yani odalar, seçimler geçiyor.. Ondan sonra herkes kayboluyor. Sizin için söylemiyorum. 1993 yılında Ereğli'deki o oturumları bilir misiniz bilmiyorum. Üzeyir Garih buraya geldi. Karadeniz Ereğli Pilot bölge olsun. Karadeniz Ereğli’de antropoller olsun buraya pasaportsuz giriş olsun. Öyle bir vizyon çizdi ki Ereğli için Kareniz Ereğli Belediyesi Üzeyir Garih'e fahri hemşehrilik verdi
K.Ustaoğlu Ben o toplantıda vardım. TTK kapatılsın dedi. O zaman onu da söylemen gerekiyor.
E. Bektaş Tamam sen de onu söyle canım. Ben o 93'te Ereğli ile ilgili söylenen Üzeyir Garih’i anlatıyorum. Ben daha sonra (1995) onun makamına gittim. Alarko'da kabul etti. Randevu aldım o zaman ERT'yi kurmuştuk. Bunların hepsini anlattı. Çok geniş bir röportaj yaptık Karadeniz ülkeleri işbirliği vardı bu kapsamda. Yani daha önceki yıla gittiğim zaman Veysel Ulusoy’un Bakanlığı döneminde İstanbul'dan Hopa'ya feribotlar gidiyordu. Gidiyordu yani şurada deniz var. Deniz Ticaret Odası her ilçede yok. Ereğli'de var. Yani şurada denizden yolcu anlamında veya turizm anlamında insanların yararlandığı herhangi bir şey yok. İki tane tekne var limanda geziyor. Başka bir şey yok. Yani Deniz Ticaret Odası hem turizm açısından yenilikler yapacak mı?
K.Ustaoğlu Kesinlikle. Buna ben cevap verim başkanım. Biliyorsunuz odamızın 9 tane şubesi var. 9 tane şubemizin 7 tanesi turizm bölgesi. Turizmle çok ilgileniyorlar. Deniz turizmi ile ilgili. Biz 8’inci olarak 8. oda olarak yani o şeye turizm grubuna dahil olduk. Bizim yönetimimizle birlikte Ereğli'de turizmi nasıl getiririz, bölgeye turizmi nasıl getiririz diye bütün yönetim olarak çok uğraşıyoruz. Şöyle bununla ilgili de ilk önce biz yer getirmek için çok şey yaptık. Fakat limanlarımız buna uygun değil. Belediyeye söyledik.
E.Bektaş Cruise gemileri için mi?
K.Ustaoğlu Evet. Cruise gemilerinin Ereğli'ye gelmesi. Dedik ki neden Ereğli'ye gelmesin? Ereğli'ye getirelim. Limanımızın teknik şeyi buna müsait değildi. O zaman bakım onarıma girdi. Fakat boy kısalığından olmadı. Dedik ki kaçmasın bu tren. Zonguldak'ta da kömür tozu engeline takıldık ve Amasra elimizden aldı bu şeyi doğal olarak, haklı olarak ve sahip çıktılar. Burada bir kere öncelikle vizyonumuz ne derken bir kere biz odalar belediye veya siyasi şey değiliz. Ben bakıyorum oda başkanları işte projeler şunlar bunlar. Ya biz bir kere belediye şeyi başkanı değiliz.
E. Bektaş Cruise’den önce küçük gemilerle başlayamaz mıyız? Ya bir yerden başlamak lazım. Yani buradan İstanbul'a şimdi yolcu vapur olsa insan nostalji için gider.
O. Ünlüer Sadece o değil ki bakın turizm derken sadece biz kruvaziyer gemiler, yolcu gemileri falan düşünüyoruz. Sadece bununla takılı kalmayın. Su altı sporları var. Ne bileyim bölgemizde İngiliz donanmasına ait batıklar var. Bunlara böyle dalış turizmi olabilir. Çok güzel koylarımız var. Bakir kıyılarımız var. Buralar böyle turizme açılabilir, canlandırılabilir.
E.Bektaş Var mı bir düşünceniz?
O. Ünlüer Tabii ki biz ön ayak oluyoruz ama bizim bir diyorum ya biraz önceki gibi biz belediye başkanı değiliz. Bizim böyle bir projemiz ya ben şurayı açacağım, burayı açacağım, şunu yapacağım böyle şeyimiz olamaz.
E.Bektaş Belediye dışı yerler var. Kireçlik var, Çavuşağzı var.
O. Ünlüer Tamam. Biz sadece oda olarak odanın zaten kurulu şeyine göre biz sadece referans oluruz, ön ayak oluruz, proje üret, öneririz.
E.Bektaş Proje özel idareye götürebilirsiniz değil mi?
O. Ünlüer Gönderiz tabii ki. Yukarı taşırız, söyleriz ama projeyi uygulamak bizim yetkimizde değil.
E.Bektaş Yeni bir şeyler yapmak lazım Ereğli'de.
O. Ünlüer Kesinlikle. Kesinlikle.
E.Bektaş Siz gençsiniz.
E.Bektaş Sadece Ereğli değil onu da söyleyeyim. Biz bölge şeyiyiz. Karadeniz bölgesi, Batı Karadeniz bölgesi odasıyız. Biz diğerlerinden de farklıyız. Bölge odasıyız biz. Bizde Kastamonu var, Karabük var. Eee, Bartın var, Zonguldak var, Ereğli var, Karasu var. Diğer bölgeler de bizim bölgemiz. Çok geniş kapsam.
E.Bektaş Yeni bir grup geliyor. Yeni siz yenisiniz. İkinci dönemimiz ama yani Ereğli’ye ne verdi diye baktığın zaman işte ilk sene geçti deniz ticaret odasında yeniden seçim var. Ne değişti Ereğli’de? Yani deniz Ticaret Odasının Ereğli’de olması Ereğli’de için bir piyango.
O. Ünlüer Kesinlikle. Kesinlikle.
E.Bektaş Doğru mu? Bu piyangodan Ereğli nasiplenmeli. Yani bir şeyler olmalı.
O. Ünlüer Kesinlikle
E.Bektaş Bir şeyler yapmalı. Buranın demir yolu söküldü. Ereğli-Kandilli yolu bütün herkes seyretti. İstanbul'daydım konferans vardı. Türkiye'nin her tarafından gelen gazeteciler biz uçakla döneceğiz diyorlar. Hava atıyorlar. Benim zoruma gidiyor. Adamların havaalanı yokken Ereğli'de 1992'de havaalanını vardı. Uçak vardı.
K K.Ustaoğlu Eyüp Bey Deniz Ticaret Odasının olduğunu bu insanlar 4 senedir biliyor. Ereğli'de deniz ticaret odası var mı yok mu? Bu insanlar bunu 4 senedir biliyor. Bunun kapısını bilen yok. Ben de burada haspel kader bu sektörün içindeydim. Ben bu kapıdan içeri girmiş değilim. Burası benim değil bizim odamız. Onu da 4 senedir biz yaptık.
E.Bektaş Ne yapacaksınız?
K.Ustaoğlu Bizim odamız. Biz de niye biz yerel yönetimin başında değiliz ki? Ne biz tutalım da buraya yol yaptıralım, gemi alalım.
E.Bektaş Onu söylemiyorum. Ben denizle ilgili söylüyorum.
K.Ustaoğlu Bu arada deniz turizmini de bırakmış falan değiliz Ve şimdi Karadeniz'i bir tek odalar içinde Oğuz başkanı turizme kabul ettiler. Bunların dışında Antalya, Marmaris, Fethiye bunların hepsi vardı. Bu da içinde.
E.Bektaş Şahane. Ben de diyorum ki ne yaptınız? Biz çıraklığı yaptık. Veya ne yapacaksınız?
K.Ustaoğlu Çıraklığı yaptık biz.
E.Bektaş Sorgulamam şu yani Ereğli hazır fırsat varken bir şeyler yapalım.
K.Ustaoğlu Kendimizi bir kere oraya kabullendirmek bile bir başarı. Yani o turizm bölgelerini kabullendirmek bile bir başarı. Eee, oradan başladık. Şimdi sırasıyla da gelecek ama bizim altyapımızın da buna uygun olması lazım. Nedir altyapı? Limanlar buna uygun olacak. Eee, gelen criuse gemiler büyük gemiler. Eee, Erdemir'e yanaşamıyor, Askeriye yanaşamıyor. Eee, TTK'ya yanaşamıyor, Filyos'a yanaşamıyor. Stratejik konumundan dolayı bizim altyapımızın buna uygun olması lazım. Belediye limanımız boy verilmesi lazım, yapılması lazım ki ondan sonra biz getirelim. Getirmek bizim işimiz. Fakat dediğim gibi altyapımızın buna hazır olması.
E.Bektaş 15 kişi şimdi toplandı. Dedim ki ya ben buradan kireçlik’e gideceğim. Hiçbir tekne götürmüyor beni.
K.Ustaoğlu O deniz turizmi değil.
E.Bektaş Yok ya. Allah Allah. Ben de ben onu deniz tabii. Ben çok basit olarak en basitini söylüyorum. Bir sandal yada şuradan bir motor kiralayıp da gidemezsiniz. Gitmeye kalktık. İzin vermediler.
K.Ustaoğlu İstanbul’da Beykoz’da olan arabalı vapurunu kaldırdılar. Anlatabiliyor muyum? Orası koskoca İstanbul Büyükşehir Belediyesi biz şimdi sandal mı bulup koyalım oraya?
E.Bektaş Abi neyse çözüm sizde?
K.Ustaoğlu Hayır çözüm bizde değil çözüm yerel yönetimlerde yani teklif ederiz. Yapabilecek varsa bunu da biz yapacağız. Onu tutup da ben gemi getiremem ki buraya. Biz öneririz ama Oğuz başkan kalktı ne yaptı bunlar? Amasya'ya gelen gemiyi buraya getirmek için yırtındık. 1 milyon tane bahane çıktı ortaya.
E.Bektaş Ondan haberim var benim.
O. Ünlüer Üç tane üniversiteden bilir kişileri getirdik.
K.Ustaoğlu Evet. Bilirkişileri getirdik. Eee, fizibiliteleri yaptırdık. Yaklaşık bir 10-15 gün sürdü bu şey. Yani o kadar şey değil. eee baktılar altyapınız yetersiz dediler. Bir de bunun üstüne savaş malum savaş girdi olaya. Savaş girmese yine bir şansımız vardı yani. Ama yılmadık, bırakmadık. Yine şansımızı deneyeceğiz. Bırakmadık. Hayır bırakmayız. Biz yola çıktık mı sonuna kadar gideriz. Biz o derinliği sağlarız.
E.Bektaş Yine de o gemiler gelir diyorsunuz.
K.Ustaoğlu Kesinle. Kesinlikle.
E.Bektaş İşte ben onu söyletmeye çalışıyorum.
K.Ustaoğlu İnşallah inşallah.
E.Bektaş Biz hepimiz Ereğliliyiz Ereğli’de yaşıyoruz. Ereğli için söylüyoruz kesinlikle.
K.Ustaoğlu Kesinlikle
E.Bektaş Sıkıştırmak değil amacımız.
K.Ustaoğlu Tabii kesinlikle kesinlikle çok güzel konuya da değindiniz gerçekten
E.Bektaş Ereğlimiz’de Deniz Ticaret Odası var büyük şans Piyango vallahi ya. Çok büyük bir şans
K.Ustaoğlu Mesela Eyüp’cüğüm bundan 10 sene önce hiçbir tanesi gelip de deniz ticaret var mı yok mu diye bir tanesi sormadı. Şu kapının yolunu bilen yok. Yenilik var ya burada bu yapılan 1 Temmuzlar denizle ilgili etkinlikler buradan.
E.Bektaş Yakışır.
K.Ustaoğlu Yakışacak tabii ki denizden aldığımızı katlayarak daha güzelini yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu bir ekip işi. Bir kişinin işi değil. Allah razı olsun başımızda tecrübeli olarak Kamil Başkanımız var ekibimiz çok sağlam. Bize güvenen üyelerimiz çok sağlam. Evvel Allah bundan sonra eee çok daha da başarılı olacağız.
E.Bektaş Vallahi mutlu oluruz başkanım. Benim söylediğim sorduğum her soru için Ereğli adına.
O. Ünlüer İşte yaptığımız her şey Ereğli için.
E. Bektaş Gençliğiniz Ereğli için şans. Deniz Ticaret Odası Ereğli’de olması şans. O şansları artık ürün olarak görelim yani.
O. Ünlüer Çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten bunun yanında da eee yük taşıma şeylerini de arttırmak için onları da uğraşıyoruz. Bölgemizde biliyorsunuz petrol çıkıyor, doğalgaz çıkıyor. Bunlarla ilgili de eee toplantılara katılıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı. Hiçbir toplantıya gitmemezlik yapmıyoruz. Kamil başkanın işi olursa ben gidiyorum. Benim işim olursa Burak başkanım gidiyor. Burak başkanım iş olursa Kamil Bey gidiyor. Ama hepimiz bir yere gidiyoruz. Mutlaka gidiyoruz.
E. Bektaş Teşekkür ederim. Konuşacak çok şey var ama bu bayağı doldu. Bunun içinden böyle ayıklayacağım. Konuşuyoruz.
O. Ünlüer Biz teşekkür ederiz.

#karadenizereğli #dto #denizticaretodası #oğuzünlüer #kamilustaoğlu #seçim #cruisegemileri #denizcilik #turizm #batıkaradenizdenizticaretodası




