Gazetecilerin psikoloji ile ilgili sorularını yanıtlayan İrem Karakaya Çam, psikoloji ve psikoterapinin iyileştirici gücüne dair dikkat çeken uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Ruh sağlığının gözle görülmeyen ama ihmal edilmemesi gereken bir alan olduğuna işaret eden psikolog İrem Karakaya Çam,

“Psikoloji, insanın zihinsel süreçlerini ve davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Duygularımız, düşünce kalıplarımız, alışkanlıklarımız, geçmiş deneyimlerimiz... Bunların hepsi bir araya gelir ve bizi biz yapar. Psikoloji de bu görünmeyeni anlamaya çalışır. Bazen 'Neden böyle hissediyorum?' ya da 'Neden hep aynı döngüdeyim?' diye sorarız ya, işte psikoloji bu soruların cevabını bilimsel temelde arar.

Psikolog da, bireyin duygu, düşünce ve davranışlarını değerlendirerek, yaşadığı ruhsal zorluklara dair bir yol haritası çıkarmaya yardımcı olur. Empatiyle, anlayışla, bilimsel tekniklerle kişiye eşlik eder. Özellikle terapi sürecinde; kişinin çocukluk deneyimleri, inanç sistemleri ve baş etme biçimleri üzerine çalışılır. Psikolog, sorunları çözen biri değil, çözüm yollarını birlikte keşfettiğin bir yol arkadaşıdır." ifadelerini kullandı.

Havza'da hacı adayları uğurlandı
Havza'da hacı adayları uğurlandı
İçeriği Görüntüle

"PSİKOLAĞA GİTMEK, YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIR"

Psikolojik hizmet almanın içinde bulunduğumuz çağda önemli bir yer tuttuğunu anlatan Karakaya Çam, "

İnsanlar neden psikoloğa gitmeli? Çünkü ruh sağlığı, en az beden sağlığı kadar önemlidir. Araştırmalar gösteriyor ki, duygusal yükleri uzun süre taşımak sadece ruhsal değil, fiziksel hastalıklara da zemin hazırlıyor. Psikoloğa gitmek; duygusal dayanıklılığı artırır, ilişkileri güçlendirir, yaşam kalitesini yükseltir. İnsan yalnızca kötü hissettiğinde değil, kendini tanımak, gelişmek ve daha anlamlı bir yaşam kurmak istediğinde de psikolojik destek alabilir." şeklinde konuştu.

"TERAPİ, PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARDA CİDDİ İYİLEŞMELER SAĞLAR"

"Psikoterapi ne işe yarar?" sorusunu da cevaplayan İrem Karakaya Çam, "Psikoterapi, kişinin iç dünyasını tanımasına, olumsuz düşünce kalıplarını fark etmesine ve daha sağlıklı baş etme yolları geliştirmesine yardımcı olur. Araştırmalara göre düzenli terapi, depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu gibi pek çok psikolojik rahatsızlıkta ciddi iyileşmeler sağlar. Terapi sadece konuşmak değil; duygularla çalışmak, farkındalık kazanmak ve yeni bir bakış açısı geliştirmektir. Bazen sadece bir “neden”i bulmak bile iyileşmenin ilk adımı olur." dedi.

Muhabir: Tuncay Tokay