Sağlıklı Tabaklar İçin Zeytinyağlı Enginar Yapımı
Akdeniz ve Ege mutfağının nadide lezzetlendiren biri olan zeytinyağlı enginar yemeği, Nefis Yemek Tariflerinin de sevilen tariflerinden biri. Şu güne kadar 11.000 kişiden daha fazlasına ulaşan bu özel tarif, resimli ve aşamalı anlatımı sayesinde pek çok evde nefis kokulara imza atıyor. Kalp ve damar sağlığını korumak adına düzenli olarak tüketilmesi önerilen enginar yemeği tarifi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için daha fazla geç kalmayın.
Üzerindeki garnitürüyle hem iştah açan bir görünüm kazanan hem de damaklarda iz bırakan enginar dolması, davetlerin ve hafif öğünlerin dört gözle beklenen lezzetlendirendir. Burada sizlere önerdiğimiz enginar tarifi mutfağınızda size şifa olmak için pişmeyi bekliyor. Üstelik püf noktaları ve lezzetine lezzet katan detaylarıyla!
Zeytinyağlı Enginar Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Zeytinyağlı enginar yemeği nasıl yapılır sorusuna yanıt vermeden önce tezgahta hazır olması gereken malzemelerden bahsetmek gerekir. Tüm malzemeleri eksiksiz şekilde tamamlamak için listeye göz atabilirsiniz.
- Enginar
- Limon Suyu
- Havuç
- Patates
- Bezelye
- Soğan
- Zeytinyağı
- Limon
- Şeker
- Tuz
- Su
Zeytinyağlı Enginar Yemeği Nasıl Yapılır?
Şimdi gelelim tarifin en can alıcı kısmına! Lezzetli ve tam kıvamında pişmiş bir enginar için yapım aşamalarından bahsedelim.
Garnitürleri Hazırlamak İçin:
- Enginarın üzerinde yer alacak garnitürleri hazırlamak için havuç, patates minik şekilde doğranır ve tencereye alınır.
- Sebzelerin üzerini biraz geçecek şekilde sıcak su eklenir ve haşlanması sağlanır.
- Garnitüre eşlik edecek olan bezelyeler de ayrı bir tencerede haşlanmaya gider.
- Haşlanan sebzeler bir tabakta buluşur ve demlenir.
- Ardından tencere içinde soğan doğranır bir miktar yağla kavurma aşamasına geçilir.
- Tarifimizde yer alan ölçülere göre önerilen sebzeler, kavrulmuş soğanla beraber biraz daha pişer.
Enginarları Hazırlama Aşaması:
- Zeytinyağlı enginar tarifimizin temel malzemesi olan enginarların kararmaması için limonlu suyla ovulur.
- Az önce sotelediğiniz sebze ve soteler, enginarın çanak kısmına kaşıkla doldurulur.
- Tencereye dizilen enginarların içi ve çevresi garnitürlü karışımla doldurulur.
Enginar Sosu İçin:
- Enginar yemeğine lezzet veren bir sos hazırlamak için zeytinyağı, limon suyu, şeker, tuz ve su karışımı yapılır
- Bu karışım enginarların üzerinden gezdirilir. Ölçülere tarifimizdeki malzeme listesine göz atarak ulaşabilirsiniz.
- Sosla beraber enginarla pişmek için kısık ateşte ocağa alınır.
Zeytinyağlı Enginar Yemeğinin Püf Noktaları
Bağışıklık sistemini güçlendiren, mideyi yormayan enginar yemeğini tam kıvamında yapmak için bazı püf noktalarını bilmelisiniz. Sizlere mutfakta zaman kazandıran püf noktalarını burada açıklıyoruz.
- Enginarla beraber pişecek olan garnitürler, ön pişirmede çok az haşlanmalıdır. Aksi durumda tencere içinde dağılabilir.
- Enginarları hazırlarken limonlu suda bekletirseniz, enginarların kararmasını önleyebilirsiniz.
- Tencere içine enginarları dizmeden önce limonla ovmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde daha lezzetli ve diri enginarlar elde edebilirsiniz.
- Yemeği pişirirken kısık ateş kullanırsanız; alacağınız lezzet daha yoğun olacaktır.
- Konserve garnitür kullanmak istediğinizde, ön pişirime gerek yoktur.
Enginar Yemenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Enginar öylesine faydalı bir sebze ki! Faydalarını duyanlar düzenli olarak enginar yemeği yapmak isteyecek ve kendini Nefis Yemek Tariflerinin enginar tarifini okurken bulacak. Bu besinin sağlığa olan etkilerini tek tek hatırlatmak istiyoruz:
- Güçlü bir antioksidan olan enginar, vücudu yoran toksinleri temizlemektedir.
- C vitamini açısından zengin bir besin olduğu için organların çalışmasını destekler.
- Kansere karşı koruyucu maddeler içeren enginar sayesinde pek çok kanser türünü hayatınızdan uzak tutabilirsiniz.
- Vitamin ve mineral açısından zengin olduğu için midenin yorulmasını önlemektedir.
- Yapısında lif oranı yüksek olduğundan diyet yapanlar için önerilmektedir.
- Bağışıklık sistemine destek olacak çinko, potasyum ve demir barındırmaktadır.
Enginar Dolması Yanında Ne Yenir?
Sağlıklı ve hafif bir yemek olarak bilinen enginar dolması, davetlerde olduğu gibi akşam yemeklerinde de afiyetle tüketilmektedir. Peki, sofrasında bolca lezzet görmek isteyenler enginar dolmasının yanına neler yapabilir?
- Yoğurtlu çorba hazırlayarak sindirim sistemine daha da yardımcı olabilirsiniz.
- Dilerseniz salçalı ve kıymalı bir makarna hazırlayarak masada seçenekleri çoğaltabilirsiniz.
- Zeytinyağlılardan menü hazırlamak isteyenler enginarla beraber yaprak sarma da sunabilir.
- Hafif bir çorbayla enginar yemeği yemek istiyorum diyenler kırmızı mercimek çorbası pişirebilir.
- Etli yemeklerin yanına hafif ve doyurucu bir yardımcı yemek olan enginar dolması özellikle de ızgara etlerle nefis bir uyum yakalar.
- Köfteli menülerinize enginar yemeğini ekleyebilirsiniz.
- Enginarı garnitürlü hazırladığınız günlerde soğuk mezelerden cacık, humus, ezme salatayı masanızda sunabilirsiniz.