2026 yılı itibarıyla Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan kapsamlı değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte birçok trafik ihlaline uygulanan para cezaları önemli ölçüde artırılırken, bazı ihlaller için ehliyet iptali ve araçların trafikten men edilmesi gibi yaptırımlar da getirildi. Özellikle sahte plaka ve APP plaka kullanımına yönelik ağır cezalar dikkat çekti.
ALKOLLÜ ARAÇ KULLANANA YÜKSEK CEZA
Yeni düzenlemeye göre 0,50 promilin üzerinde alkollü araç kullanan sürücülere 25 bin lira idari para cezası uygulanacak. Aynı ihlalin ikinci kez yapılması halinde ceza 50 bin liraya yükselirken, üçüncü ve sonraki ihlallerde ise 150 bin lira ceza kesilecek. Uyuşturucu madde etkisinde araç kullanan sürücülere 150 bin lira ceza uygulanacak ve sürücü belgeleri iptal edilecek. Kolluk kuvvetlerinin alkol ölçümünü reddeden sürücülere de 150 bin lira ceza kesilecek ve ehliyetlerine 5 yıl süreyle el konulacak.
EHLİYETSİZ SÜRÜCÜYE 200 BİN LİRA CEZA
Ehliyetsiz araç kullananlara uygulanacak ceza 40 bin liraya çıkarıldı. Ehliyeti geçici olarak geri alınmış ya da iptal edilmiş olmasına rağmen araç kullanan sürücülere ise 200 bin lira idari para cezası verilecek. Ayrıca ehliyeti iptal edilmiş kişilere araç kullandıran araç sahiplerine de plaka üzerinden 40 bin lira idari para cezası uygulanacak.
DRİFT ATANA CEZA VE EHLİYET İPTALİ
Kamuoyunda “drift atmak” olarak bilinen akrobatik araç kullanımı da yeni düzenleme kapsamında ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Bu şekilde araç kullanan sürücülere 46 bin lira ceza kesilecek, sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak ve araçlar 60 gün trafikten men edilecek. Son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru 5 yıl içinde ikinci kez aynı ihlali yapan sürücülerin ehliyetleri tamamen iptal edilecek.
YAYA YOLUNDA ARAÇ KULLANANA CEZA
Bisiklet, elektrikli skuter, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerinin yaya yollarında araç kullanmaları halinde 5 bin lira idari para cezası uygulanacak.




