Alaplı Belediyesi Veteriner Hizmetleri personeli, bir süre önce, şehir merkezinde iğne ile bayıltılarak topladıkları sokak köpeklerini barınma evine teslim etmeye başlamıştı. Bunun üzerine Ereğli Gönülden Hayvan Sevenler Derneği ile Alaplı hayvan sever gönüllüleri ilçenin Belediye Başkanı Nuri Tekin ile görüştü. Görüşme sonrası açıklamada bulunan Dernek Başkanı Belgin Alcan, toplanan zararsız ve sakin köpeklerin uygun olmayan barınağına kapatılmalarının etik bulmadıklarını ilettiklerini belirterek şunları söyledi:

 

TEKİN TOPLAMAYI DURDURDU

EREĞLİ'DEN İŞÇİLER UĞURLANDI
EREĞLİ'DEN İŞÇİLER UĞURLANDI
İçeriği Görüntüle

"Sayın Nuri Tekin’i ziyaret ederek konu hakkında görüşme yaptık. Başkan, yoğun baskılar üzerine sokaktaki başıboş köpekleri toplamaya başladıklarını söyledi. Fakat bu Alaplı Belediyesi’nin uygun barınağı olmadığı için 7527 sayılı yasa belediyeler 2028 yılına kadar süre tanımakta. Sokaktaki zararsız, sakin köpeklerin toplanarak uygun olmayan barınağına kapatmalarının etik olmadığı konusunda fikir beyan ederek toplamayı durdurmalarını ve zararsız kendi halinde yıllardır aynı sokakta yaşayan kimseye zararı olmayan bu canların tekrar alındıkları yere bırakılmaları gerektiğini bildirdik.

Başkan Nuri Tekin, görüş ve talebimizi haklı ve yerinde bularak toplamayı durdurdu.4 gündür şehir merkezinden alınan toplam 36 köpek, 6’sı yavru, 18 tanesi kısır değil ve kısır olmayan 12 köpek alınmış. Kısır olmayan köpekler kısırlaştırarak bırakılması konusunda başkan bey gereğini yapacağını söyledi. Barınağın uygun olmayan şartlarını da düzenleme yapacaklarını bildirdi. Kendisine bu duyarlı davranışı için teşekkür ederiz.”

 

SON GÜNLERDE GÜNDEM

SOKAK HAYVANLARI

Ne olduğunu hatırlayalım:

2 Şubat 2025’te alınan kararla, barınak kurmayan ve sokak hayvanlarını toplamayan belediyelere her bir hayvan için 71 bin 965 TL ceza kesileceği bildirilmişti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği yazıya göre, belediye bütçesinden sokak hayvanlarını toplamak için kaynak ayırmayan yetkililere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebileceği kaydedilmişti.Tarım ve Orman Bakanlığı, sokak hayvanları konusunda belediyelere 2028’e kadar tanınan sürenin yalnızca barınak kurulumu ile ilgili olduğunu vurgulanmıştı.

 

ÖNCELİK TEHLİKE OLUŞTURAN BÖLGELERDE

Bakan İbrahim Yumaklı’nın imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen yazıda, her ilde faaliyet gösteren "İl Hayvanları Koruma Kurulu"nun, kurul başkanının çağrısıyla şubat ayı içinde zorunlu olarak toplanması gerektiği belirtilmişti. Yazıda, sahipsiz sokak hayvanlarının toplanmasına öncelikle şikâyetlerin yoğun olduğu, saldırı vakalarının yaşandığı ve kuduz gibi bulaşıcı hastalık riski taşıyan bölgelerden başlanması gerektiği vurgulanmıştı. Ayrıca, yakalanan hayvanların hasta olması durumunda sahiplendirilmeyeceği ifade edilmişti.

 

BÜTÇE AYIRMAYANA HAPİS CEZASI

Bakanlığın yazısında, belediyelerin bütçelerinden sokak hayvanları ile mücadeleye kaynak ayırmaması halinde belediye başkanı, belediye yetkilileri ve diğer sorumlular hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebileceği hatırlatılmıştı. Ayrıca, Hayvanları Koruma Kurulu'nun bu konuyu da gündemine alması gerektiği vurgulanmıştı.

Whatsapp Image 2025 03 14 At 12.55.04

Whatsapp Image 2025 03 14 At 12.55.04 (1)

Muhabir: Derya Gökbulut Sağlam