Kdz. Ereğli'deki inşaat mühendislerinden ve bir yapı denetim firmasının ortaklarından olan Mustafa Çevik öyle bir olay anlattı ki, inşaat sektöründe denetim mekanizmasının çok yönlü bir şekilde tam uygulanma durumunda, daha bina yapılırken önlem alınmasının ne kadar önemli ortaya çıktı.

Gazetemiz merkezini ziyareti sırasında çok yönlü sohbetimiz sırasında yapı denetimlerin önemi konusunda ilginç bir örnek veren Mustafa Çevik, olayı kısaca şöyle dile getirdi.
Bölgemizde bir inşaat yapılıyor ve her şeyi de yasalara uygun bir biçimde devam ediyor. Yapı denetim kontrolündeki bu inşaatta beton dökümü sırasında, alınan numunenin laboratuarda incelenirken, B30 standartında olması gereken beton B7 tespit edildi. Beton santralı başta olmak üzere araştırma başlatıldı. Sonuçta, bu betonun içindeki çimentonun bozuk olduğu ortaya çıktı. Çimento bozuk olunca B30 olması gereken betonun gücü düşüyor. Çimento fabrikası ile yapılan görüşmeler sonucunda inşaatta dökülen beton kırıldı ve yeniden kalıp ve demir döşemesi yapılarak beton yeniden döküldü.
Eğer ki, yapı denetim kontrolü olmasaydı bu bina ileriki bir dönemde çökerdi, yıkılırdı.

Muhabir: Haber Merkezi