Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylar tüm Türkiye’ye yayıldı. Zonguldak ve Ereğli’de de yaşanan olaylara vatandaşlar tepki gösterdi.

 

Ereğli’de İşbankası önünde toplanan kalabalık sloganlar eşliğinde Atatürk Anıtı önüne doğru ana yol güzergahını kapatarak yürüyüşe geçti. Kalabalık her dakika giderek arttı ve yaklaşık 5 bin kişiye ulaştı. Çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri, meslek odaları, siyasi partiler, spor kulüplerinin yanı sıra vatandaşların da katılımı ile Atatürk anıtı önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüyen kalabalık, “Tayyip istifa”, “Her yer direniş her yer Taksim”, “direne direne kazanacağız”, “Yılgınlık yok, direniş var”, Faşizme karşı omuz omuza”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları attı. Atatürk anıtının önünü tamamen dolduran vatandaşlar burada da yaşanan olaylara tepkisini slogan atarak gösterdi. Ereğli Eğitim Sen İlçe Temsilcisi İbrahim Koç, İstanbul Gezi Parkı direnişinin tüm ülkeyi direnişe destek noktasında ayağa kaldırdığını belirtti. Koç’un konuşması zaman zaman sloganlar atılarak kesildi. Koç ise konuşmasında şunları söyledi:

 

"NE HAK TANIYOR NE HUKUK"

“AKP kentlerimizi yerle bir edip yeni rant alanları açmak için doğamızı yok ediyor, toplum bir kez daha nefessiz bırakılmak isteniyor. Gezi Parkı’nı Taksim Meydanı’nın Yayalaştırılması projesi kapsamında halkın elinden alıp sermayeye yeni AVM’ler kurması için satıyor, ne hak tanıyor ne de hukuk. İstanbul halkı ise beş günü aşan bir süredir direniyor. Mahallelerine, meydanlarına yaşam alanlarına sahip çıkmak için, katledilen ormanlara yok edilmek istenen parklara artık geçit vermemek için direniyor. Direniş gösteren halka, yaşlı demeden çocuk demeden binlerce çevik polis ekipleriyle, TOMA’larıyla, öldürücü biber gazlarıyla saldırıyor. 1 Mayıs’ta emeği için AKP düzenine direnenlere toprağına suyuna sahip çıkmak için direnenlere, üniversitelerde gelecekleri için ayağa kalkan gençlere, Reyhanlı’da yoksul halkın üzerine yağan bombaların hesabını sormak için sokakların sesini büyütenlere saldırdığı gibi saldırıyor. AKP hükümetine sesleniyoruz, unutmayın ki bugün sermayeye altın tabakta sunmaya çalıştığınız, meydanların, sokakların, mahallelerin tarihini yazanlar, biber gazlarıyla, tazyikli sularla saldırdığınız, canını kastettiğiniz emekçiler ve halktır. Bu mücadele tarihi bugün de yazılmaya devam etmektedir. Doğaya, tarihe, kentlere ve yaşama hunharca saldıran bu faşizan zihniyet karşısında korkusuzca duranların mücadelesini selamlıyoruz”

 

"TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ"

Termik santrallerin kurulmaması için verdiği mücadele ile tanınan Avukat Yakup Okumuşoğlu’da termik santrallere vurgu yaptı ve termik santrallerin bölgeye kurulmaması için güç birliği çağrısında bulundu. Kalabalık, Okumuşoğlu’nun sözlerini alkışladı ve bir süre, “Termik santral istemiyoruz” sloganları attı.

 

EYLEM GECE BOYU ANIT ÖNÜNDE SÜRECEK

Ardından etkinliğin gece boyu süreceği belirtildi ve Anıt önünü dolduranların oturması istendi. Kalabalık oturarak gece geç saatlere kadar Atatürk anıtı önünde eylemini sürdürecek.

Muhabir: Haber Merkezi