Hema Kandilli Kömür İşletmelerinde 20 maden işçisinin iş akitlerinin feshedildiğini ve kurumun kapatılma sürecine gittiğini belirten maden işçileri üretimi durdurdu, maden ocağından çıkmadı.
Kandilli Beldesi’nde bulunan kömür sahasında maden işçileri ile birlikte gazetecilere açıklamada bulunan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, işverenin 20 kişinin iş akitlerinin feshedildiğine yönelik bildiri gönderdiğini ve maden işçisini daha da huzursuz edildiğini söyledi.
“MANTIĞA YAKIŞIR BİR TARAF DEĞİL”
Bir işçinin dahi işten atılmaması için sonuna kadar direneceklerini belirten Mutlu gazetecilere yaptığı açıklamasında şunları söyledi: “Hattat Holding’in HEMA Kandilli Kömür İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketinde uzun süredir devam eden Türkiye Taşkömürleri Kurumu ile arasındaki uyuşmazlıktan dolayı kapatılma süreci var. Bu süreçte işçilerin 20-30 kişilik gruplar halinde işten çıkarılmaları ile başlayan bir süreç var. Yaklaşık 2 aydır bu süreç ile ilgili yaptığımız eylemlerde bu sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini, Hattat Holding ile TTK yönetim kurulu arasındaki uyuşmazlıktan dolayı buradaki 850 arkadaşımızın işsiz kalacağını mantığa yakışır bir taraf olmadığını beyan ettik. GMİS olarak işyerinin yaşatılması, işçilerimizin menfaati ve işten çıkarılmaması için üstün bir performans sergiledik.
“İŞTEN ÇIKARILMALAR DURDURULMUŞTU”
Gerek Enerji Bakanı gerek milletvekilleri ile üst düzey bir görüşmelerimiz oldu. İşten çıkarılmalar durdurulmuştu, dün akşam itibariyle işverenin işçilerin çıkarılması için talimat verdiği ve bu sabah itibariyle 20 işçimize iş akitlerinin feshi için bildirimlerin yapıldığını gördük. Bu bizim için son derece üzücü bir olay. 20’li gruplar halinde işçilerin çıkışı verilerek işyerinin kapatılmasına doğru giden bir süreci yaşıyoruz. Daha önce de, ‘bir işçimizin dahi işten atılmaması için sonuna kadar mücadele edeceğiz’ diyerek kamuoyuna söz verdik. Sözümüzün arkasındayız, işsizliğin had safhada olduğu bir dönemde 500 kişi alımına 40 bin kişinin başvurduğu bir bölgede yaşıyoruz.
“VAHİM BİR OLAY”
Yıllardır çalıştığımız işimizi kaybetmemiz son derece vahim bir olaydır. Bir işçimizin işten atılmaması için sonuna kadar direneceğiz. TTK ile Hattat Holding arasındaki uyuşmazlıkların giderilerek aşılabileceğine inanıyoruz, yetkililere seslendik, seslenmeye devam ediyoruz. İki tarafın bir masa etrafında buluşturulması gerekiyor. Bürokrasinin nasıl işlediğini de biliyoruz. Biz asıl makamları göreve davet ediyoruz. Milletvekillerimiz sağolsun uğraşıyorlar, bakanlık düzeyinde bu işin çözümünü istiyoruz. İşçilerimiz çalışmak istemiyorlar, iş akitlerinin feshedileceği kendilerine bildirildi. Madencilik zor bir meslek, bunu daha önce de ifade etmiştik, küçük bir hatanın bedeli bizde ağır olur. Bu psikoloji ile ocağa gidip çalışmak imkansız, işçileri telkin ederek bu işin durdurulacağını bildirerek ocağa gönderdik, ocaktan gelen bilgilere göre üretime gitmedikleri ve ana yolda bekledikleri, çalışmayacaklarını bildirdiler.
“İŞÇİMİZİN SONUNA KADAR YANINDAYIZ”
Biz sendika olarak işçilerimizin isteklerini yerine getirmek zorundayız, önlerindeyiz. İşçilerimiz şuan itibariyle bekliyorlar, üretimi durdurdular, biz de yer üstü çalışmalarını durdurduk. Yeraltındaki arkadaşlarımız ile görüşeceğiz. Arkadaşlarımız çalışmak istemediklerini ifade ederlerse bu işyerinde çalışma hayatını durduracağız. Ya hepimiz çıkarılacağız ya hiçbirimiz çıkarılmayacağız, ya bu iş yeri yaşayacak ya da kapanırsa haklarımızı alarak hepimiz öyle gideceğiz. Sorunun çözümünü istiyoruz, bu psikoloji ile madencilik yapılmaz. Olumlu bu iş sonuçlana kadar bu işyerinde çalışma yapılamayacak, şuan itibariyle de maden işçisi ocaktan çıkmamaktadır”
Mutlu ve sendika yöneticileri daha sonra maden ocağına indi, işçiler ile görüştü.
EYLEM SONA ERDİ
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, yaptığı açıklamada, işverenin 20 kişinin iş akitlerinin feshedildiğine yönelik bildiri göndermesinin ardından gündüz vardiyasındaki işçilerin ocakta başlattıkları çıkmama eyleminin bitirildiğini açıkladı.
Mutlu konuşmasında şunları söyledi:
“Söz konusu ocaktan çıkmama eylemimizin duyulmasının hemen ardından Enerji Bakanlığı Müsteşarlığı devreye girdi. İşveren kanadının yanı sıra Türkiye Taşkömürleri Kurumu Yöneticileri ile görüşme yapıldığı ve önümüzdeki hafta içerisinde bir masa etrafında buluşturulacağı bizlere bildirildi. Tarafların masaya oturması ile bu sürecin olumlu sonuçlanacağını umut ediyoruz. İş çıkışı verilen 20 işçimizin durumu ise gerçekleştirilen bu toplantının ardından belli olacak. Şuan itibariyle gündüz vardiyasındaki maden işçisi ocaktan çıkmaya başlamıştır”
(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)