Grizu faciasında yaşamını yitiren 103 madenci için Kandilli'de düzenlenen törene siyasiler akın akın geldi. Madencilik mesleğinin zorluğuna dikkati çeken GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, kurumdaki taşeronlaşmaya tepki gösterdi.

 

Kandilli Beldesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi için anma töreni düzenlendi. Törene siyasilerin büyük bir bölümü katıldı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, törende yaptığı konuşmada, madenciliğin dünyanın en zor mesleklerinden biri olduğunu söyledi.

 

"YETERİNCE İLGİ GÖRMEDİ"

166 yıllık üretim tarihi boyunca 5 bin maden şehidi binlerce madencinin de hayatının son döneminde akciğer rahatsızlıkları ile boğuştuğu son döneminde ise nefes almakta zorlandığını belirten Alabaş, "Cumhuriyet tarihi boyunca Cumhuriyetin kurulmasından sonra bu ülkenin ekonomik bağımsızlığını kanı, canı, alın teriyle katkı vermiş bölge insanıyız. Son dönemlerde baktığımız Zonguldak ağır bedeller ödemesine bu acı tablosuna rağmen madencinin Zonguldak'ın yeterince ilgi gördüğünü söylemek mümkün değil" dedi.

 

TAŞERON TEPKİSİ

Yaşanan grizu facialarının ardından bu acıları bir daha yaşamak istemediklerini belirten Alabaş, Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nda (TTK) yaşanan işçi açıklarına ve taşeronlaşmaya dikkat çekerek şunları söyledi. "Son yıllarda TTK'nın işçi açıklarının giderilmemesi nedeniyle taşerona iş verilmesi nedeniyle 17 Mayıs 2010 Karadon, 7 Ocak 2013 yılında Kozlu'daki faciayı yaşadık, taşeron sisteminin getirdiği faciaları yaşadık. TTK'nın son dönemlerde 3 bin 200 işçi talebi olmasına rağmen ilgili bakanlığın bu işçi talebini gerçekleştirmemesi nedeniyle başta Armutçuk olmak üzere taşerona iş verme girişimleri var. Biz 17 Mayıs 2010, 7 Ocak 2013 tarihindeki facialarından ders alınmalarını ve kurumun ihtiyacı olan işçi açıklarının giderilmesini, taşeron uygulamasından vazgeçilmesini istiyoruz. Önümüzdeki günlerde yapılması düşünülen başta Armutçuk olmak üzere taşeron uygulamalarına izin vermeyeceğiz bunu bir kez daha belirtmek istiyorum"

 

"TEDBİR BİZDEN TAKDİR ALLAH'TAN"

TTK Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Sefa Topuz  madencilik sektörünün tehlikeli ve riskli bir işkolu olduğunu hatırlatarak, "Ne kadar tedbir alınırsa alınsın ne kadar kaliteli malzemeler makina teçhizat kullanırsa kullanın eğitim verin işin doğasında risk var tehlike var. Elimizden geldiği kadar kurallara uymamız tedbirleri harfiyen yerine getirmemiz gerekiyor. Tedbir bizden takdir Allah'tan" dedi.

 

EN HELAL KAZANILAN PARASI

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, grizu faciası yaşandığını 17 yaşında olduğunu hatırlatarak şunları söyledi. "Endüstri Meslek Lisesi son sınıftaydım. Bu olayı o zaman duydum grizu olayını. Köyümüze gittiğimizde şalvarlı kadınlarımız dövünüyordu, kimisi koşarak gidiyordu o zamanlar köylerimizde araba yoktu. O zamandan beri de ne zaman grizu lafını duysam tüylerim diken diken olur. Bu dünyanın en helal kazanılan kazancı olduğunu biliyoruz. Burada madenden hayatlarını kaybeden şehitlerimizin eminim ki kazançları konusunda hesaba çekilecek hiçbir şeyleri yok. Belki yüzleri karaydı, kömür karasıyla ama oraya ak bir alınla gittiler. Allah bir daha böyle bir acılar yaşatmasın, zor bir olay. Bundan sonraki zamanlarda böyle bir olay için burada buluşmamak diliyorum"

 

KATILIM YÜKSEKTİ

Konuşmaların ardından faciada hayatını kaybeden 103 maden işçisi için dua edildi, gül suyu ve mevlüd şekeri dağıtıldı. Törene Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Merkez Yöneticileri, Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu şube yönetimi, belediye başkanları, belediye başkan adayları, siyasi partilerin ilçe başkanları, yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve maden işçileri katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)