1921 yılında Kdz. Ereğli’de Alemdar Gemisi’nin kurtarılması sırasında şehit olan ve tarihe “Kurtuluş Savaşı’nın Tek Deniz Şehidi” olarak geçen Serdümen Recep Kahya’nın mezarının nerede olduğunu araştırmaya devam ediyoruz.
Eyüp Bektaş’ın Haberi:
9 Şubat’ta şehit olan ve 10 Şubat tarihinde de düzenlenen büyük bir törenle cenazesi İskele Camisi’nde kılınan namazdan sonra toprağa verilen Recep Kahya’nın mezar yeri ile ilgili 89 yaşındaki Rıdvan Çimenoğlu’nun görüşlerini aldık.
Bu konuda yayımladığımız haberden sonra ilçe Kaymakamı İbrahim Çay’ın gerek Karadeniz Bölge Komutanlığı’na ve gerekse de İlçe Askerlik Şubesine başvurarak Recep Kahya’nın nerede gömüldüğünün tespit edilmesi için başlattığı çalışmalar devam ederken, Çimenoğlu ile eskiden “Garipler Mezarlığı” olarak bilinen ve bugünün İnönü Parkı’na gittik. İnönü Parkı’ndaki sembolik Recep Kahya mezarının başında bilgisine başvurduğumuz Çimenoğlu ile yaptığımız konuşma şöyle gerçekleşti:
SORU: Rıdvan Abi burası garipler mezarlığıymış burayı anlatır mısın ne vardı burada?
YANIT: Komple mezarlıktı burası. Ama eski mezarlıktı. Tarihi mezarlıktı. Burda türbe vardı, burada ulema gibi bir adamın mezarı vardı, kapalı bir yerdi. Kemiklerini buradan alıp götürdüler. 1933 te burayı park yaptılar.
SORU. Kimler gömülürdü buraya?
YANIT: Denizden çıkan kimsesizler gömülürdü buraya. O yüzden garipler mezarı derlerdi.
SORU: Recep Kahya ile ilgili bir bilginiz var mı bu Alemdar olayından?
YANIT: Onunla ilgili yok. Başka bir ismi var mı bilmiyorum.
SORU: Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz savaşı burada yaşandı. Alemdar gemisinin Fransızlardan kurtarılması sırasında serdümen Recep Kahya şehit oldu. Kaynaklara göre cenazesi hastaneden omuzlarda Yalı Caddesinden getiriliyor, 10 Şubat 1921’de İskele Cami’sinde ikindi de cenaze namazı kılınıyor sonrasında nereye gömüldüğü belli değil.
YANIT: Buraya Fransız gemisi gelmiş. Fransız askerleri Kadı Tarlasında gezmeye çıkıyor. İpsiz Recep varmış burada. Dayıymış. Kadı Tarlası o zaman tarla. İpsiz Recep ile adamları askerleri görünce kovalıyorlar bunları. Sonra da askerler gemilerine binip kaçıyorlar..
SORU: Bir Ereği fotoğrafı var. Alemdar olayını anma toplantısı var fotoğrafta. Orada insanlar var. Bir şadırvan var resimde kamelya gibi bir şey var onun önünde dizilmiş insanlar. Burada kamelya var mıydı?
YANIT: Şurada altı betondan yuvarlak bir şey yapmışlar, üstü kapalı. İçinde oturuluyordu.
SORU: Onun yanında yada etrafında bir mezar var mıydı?
YANIT: Orada türbe vardı sonradan onu kaldırdılar. Mezarlığa getirdiler. Yani biz türbe diyoruz.
SORU. Sizin çocukluğunuzda hiçbir resmi tören yapıldığını hatırlıyor musunuz burada?
YANIT: Yok. Buranın adı mezarlıktı. Çınaraltı’nda kahve vardı. Ereğli’nin yaşlıları gelirler orada otururlardı.
SORU: Recep Kahya’nın mezarı burada olabilir mi?
YANIT: Bilmem onu. Hatırlamıyorum. Ben ipsiz Recep’i duymuştum.
SORU: Recep Kahya’nın mezarını arıyoruz ama bulamıyoruz. Onu arıyoruz. Çocukluğunuzdan hatırladığınız herhangi bir şey var mı?
YANIT: Yok, yok. Ben buraya mezar gömüldüğünü bilmiyorum, buranın mezarlık olduğunu biliyorum.
SORU: Başka nerede vardı mezarlık burada?
YANIT: Şehir mezarlığı vardı.. Lisenin olduğu yer mezarlıktı. Oralar dolduktan sonra ileri gitti. Meydanbaşına çıkarken sol taraf komple mezarlıktı. Mezarlık taşınmaya başlayınca kemikleri herkes sahiplendi. Sahipli olanlar kemikleri alındı. İleriye taşındı. Azaklıoğlu’nun dükkanının olduğu yer yukarı kadar mezarlıktı. Sonra eski özel idare binasının arkası mezarlıktı.