30 Mart 2014 mahalli seçimleri ülkemiz için ne kadar hayati önem taşıyorsa şehrimiz için de  o kadar önem arz ediyordu. Değerlendirmeme geçmeden önce  Kdz.Ereğli Belediye seçimlerini (Gülüç  de dahil)  öngöremediğimi açıklamak istiyorum.İlimizdeki diğer seçimler ve ülke genelindeki seçim sonuçlarını  hata payları ile beraber tahmin edebilmiştim. Ama Kdz.Ereğli Belediye başkanlığı seçimlerinin sonucunu öngöremedim. (Bu konuyu ayrı bir yazı olarak değerlendireceğim) Makalenin başlığı aynı zamanda da AK PARTİ’nin seçim sloganı idi. Sloganın gerçeğe çevrilmesi için Kdz.Ereğli seçmeni AK PARTİ’ye yetkiyi verdi. O halde şimdi değişim zamanı.

 

Değişim için önce var olan durumun tespitini iyi yapmak gerek. Bu konuda şehrimiz için çok güzel bir kaynak mevcut. Başbakanlık D.P.T. tarafından O.D.T.Ü. Sosyoloji hocalarından Prof Dr.Mübeccel Belik Kıray’a 1964 yılında yaptırılan “EREĞLİ AĞIR SANAYİDEN ÖNCE BİR SAHİL KASABASI” adlı bilimsel çalışma. Bu çalışma kitap haline getirildi.1964 yılında yapılan çalışma günümüze uyarlanarak yeniden yapılmalı. Tabi ki bu çalışmalar yapılırken “hayatın devam ettiği “ kuralını bilerek değişim hareketine başlanmalı.

 

31 meclis üyesi ve bir başkandan oluşan Kdz.Ereğli Belediye Başkanı ve meclisi bu güne kadar söylemde olan  fikirlerini icraata geçirebilmek için çalışmalarını hızlandırmalı.30 Mart seçimi bize YEREL YÖNETİMLERİN gerçek manada uygulanabilirliğini görebileceğimiz bir  MECLİS  kazandırdı. Lider değil ekip yöneticisi unvanını daha çok seven Dr.Hüseyin Uysal bu özelliğini meclisin ve belediyenin yönetiminde hakkıyla yerine getirmeli.Hekimlik mesleğindeki  başarısını ,başkanlıkta daha iyi yapacağına inanıyorum .Çünkü mesleğindeki ekip arkadaşlarını birebir seçme şansı olmayabiliyordu.Başkanlıktaki ekibini bire bir seçme yetkisi var mazereti yok.

 

İktidar ve muhalefet 31 meclis üyesi “başkanlık “ yapabilecek donanımlara en kısa zamanda sahip olmak için yoğun bir çaba göstermeli.Bu arada mecliste uzun yıllar görev yapmış olan hem iktidar hem de muhalefet üyeleri mevcut.İlk kez meclis üyesi olanlar tecrübeli olanlardan yararlanmalı .Güçlü bir meclisten güçlü bir yönetim çıkararak  bu güçlü yönetimi de hekimlikteki “ekip yöneticiliği” başarısını belediyeye taşıması gereken bir başkanımız var.Meclis, oluşturacağı komisyonlarla ve yapacağı çalışmalarla şehrimizin önümüzdeki 5-10-20 değil 50 yılını planlamalıdır(ayrı bir yazı konusu).Tabi bu arada günlük ,aylık ve yıllık planlamalar hızlı ve hatasız bir şekilde yapılmalı.Bu hususta   tecrübeli olan meclis üyelerine büyük görevler düşüyor.

 

Sanayi şehri olduğu günden bu güne kadar merkezi yönetimle hep ters düşen belediyemiz(kısa süreler hariç) 50 yıl sonra merkezi yönetimle uyumlu çalışma fırsatı yakaladı.Üstelik 30 Mart 2014 seçimlerinde Zonguldak genelinde Ereğli nin kazandığı başarı tahminlerin çok üzerinde bir DEĞERE  sahip(ayrı bir yazı konusu) .Kazanılan bu   değer merkezi yönetime ve yerel yönetimlerin kıymetini-değerini çok iyi bile Sn Başbakanımıza iyi anlatılabilir ve aktarılabilirse 2002 de AK PARTİ iktidarı ile başlayan ve günümüze kadar gelen büyük başarının değişimin  aynısını Kdz.Ereğli de yaşayabiliriz.Yaşamalıyız da. Bunun gerçekleşmesi için Kdz.Ereğli halkı kendine düşeni fazlasıyla yaptı. Görev artık seçilmişlerin. (Belediye, Siyasi partiler, TSO ve diğer STK’lar)

 

30 Mart 2014 seçimlerine katılan tüm adayları yaptıkları demokratik mücadeleden dolayı tebrik ederim(bağımsız adayımız ELVİS dahil). Ve seçimi kazanan AK PARTİ’yi, emeği geçen herkesi, Belediye Başkanımız seçilen  meslektaşım Op.Dr.Hüseyin Uysal ve meclis üyelerini ayrıca tebrik ediyor başarılar diliyorum.

 Dr.M.Naci YALÇINKAYA