Kdz. Ereğli Belediyesi’nin “Osmanlı Çileği” temalı düzenlediği kültür ve sanat şenliğinin son günü sahil boyuna sıralanan standları gezdim gün boyu.

Adları “yerel yönetim” olan belediyelerin, yerel kültür, sanat ve ekonomiye destek olmasını savunanlardan biri olarak, ilçe esnafından ve işadamına salmayla  toplanan paralarla şarkıcılar getirilerek düzenlenen festivallere karşı oldum.   Festival için genelde  imar paylaşımlı rant tezgahıyla toplanan paraların bireysel zenginliklere yol açtığını bilmeyen de yok. Bu nedenle festival hesapları  hiç açıklanmamış  ve hep saklı tutulmuştur.

Festivale son!

Yerel kültür, sanat ve ekonomiye destek.

Böyle olmalı.

Ve bu tür etkinlikler de sadece sahil bandına değil, yılın bir çok haftası ve ayı boş geçirilmeyerek ilçenin merkezi noktalarına yayılmalı.

Şenliği işte bu bilinçle gezerek standlarda yerel sanatçılarla çok konuştum ve görüşlerini de  haber olarak onların sesi ve sözüyle sizlere aktarmaya çaba gösterdim.

İbrahim Sadri’yi herkes biliyor.

Ya diğer sanatçıları.

İsimsizleri.

Ve bizden birilerini.

 

Şenlikteki eksikliklerle ilgili tespitlerimi, yerel yönetimin önümüzdeki dönemlerde bu eksiklikleri giderecek önlemleri alması dileğimle sıralayayım şimdi.

-Alemdar Gemisi şenlik süresince kapalı kalmış.”Neden?” diye sorduğumda,  herkes  “Neden?”  yanıtı vererek, soruyu soruyla karşıladılar.  Gemide yapılması gereken bakım ile ilgili başlayan çalışmalar bir aydan bu yana bitirilmemiş, İddialara göre, profesyonel ekiple bir haftada tamamlanması gereken çalışmaların neden bitirilmediğini ve şenlik süresince kapalı kalmasının özeleştirisi yapılır. Hemen bir not ileteyim. Şenliğin ikinci günü Kdz. Ereğli’ye yaklaşık 400 öğretmen geldi ilçe dışından. Kastamonu Kız Öğretmen Okulu’ndan 1956-1976 mezunları 16. Buluşmasını Kdz. Ereğli’de gerçekleştirdiler. Bu öğretmen grubunun Çeştepe ve Kaletepe  ziyaretlerine ben de katıldım. Alemdar Destanı’yla ilgili bilgi paylaştığımda, konukların büyük çoğunluğunun Alemdar’dan haberdar olmadıklarını bizzat öğrendim. Bu organizasyonun Ereğli’de gerçekleşmesini sağlayan bizim öğretmenler de anlatmış ki Alemdar’ı  konuk öğretmenler merak ederek geminin yanına geldiklerinde “kapalı” yanıtı karşısında şok olmuşlar. Önümüzdeki yılarda şenlik düzenlendiğinde Alemdar’ın bir daha kapalı kalmamasını söylemeye de yazmaya da gerek yok herhalde.

-Belediye adına yapılan çevre gezisinde neden Uzun Mehmet Anıtı veya Köseağzı yok? Bu çok ilginç. Kdz. Ereğli Uzun Mehmet’e sahip çıkmama alışkanlığını sürdürüyor mu? Bu ihmal ile Ereğli Kömürleri İşletmesi’nin adı Türkiye Taşkömürü Kurumu yapıldı. Ereğli’deki kasıtlı olmadığına inanmak istediğim programa Uzun Mehmet Anıtı ziyaretinin de önümüzdeki yıldan itibaren konulmasını beklemek, kömür kentinin isteğidir. Kaletepe’ye belediye tarafından taşınan halk, 300-400  metre ilerideki Uzun Mehmet Anıtı’na da götürülebilirdi. Eğer bu program bilerek böyle hazırlanmış ve Uzun Mehmet dışlanıyor ise bunun hesabını Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın özellikle sormasını umut ederim.

-Standlarda yağmur nedeniyle el emeği göz nuru eserleri zarara uğrayanların mağduriyeti, o çadırları kurarken “yağmur almaz” diye garanti verenlerden tazmin edilebilirse, büyük bir haksızlığın önüne geçilmiş olur.

-Stand kuranların tuvalete ve eşya taşırken otoparklara para ödemeleri de hiç şık değil sanırım. Şenlik boyunca verilecek görevli kartları ile tuvaletler ve otoparklar bu sanatçılara ücretsiz olamaz mı? Zor bir iş değil. Akıllara gelmemiştir sanırım.

-Bir de çok önemli bir husus var ki, bu yerel yönetimlerin sorumluğundadır. Teammüller şudur ki, yerel yönetim davet ettiği sanatçıların eserlerinden çam sakızı  çoban armağanı olarak birer ikişer satın alır. Bu da ekonomik bir destektir. Bu şenlikte böyle bir şey olmamış. Ayrıca şenliğe katılan sanatçılara, bir belge veya bir başka hediye verilerek teşekkür edilmesi daha hoş olmaz mı? Bu da bir eksikliktir.

Mutlaka alkış alan veya eksik olan bir çok konu vardır.

Benim stantlardan öğrendiğim bunlar.

Dikkate alan olur mu olmaz mı bilemem.

Duydum, gördüm ve yazıp konuşarak yetkili sorumlulara aktarıyorum.

 

Not: Kdz. Ereğlili, 12 sanatçı maketler standlarında biraraya gelmenin coşkusunu paylaşırken, sürekli belediyeye teşekkür ettiler. Yerel sanat-kültür alanındaki ilgisizlik o kadar büyük ki, stantlara davet edilmek bile heyecan yaratmış. Kdz. Ereğli’de Sanat Kurumu  kiralık binada kültür-sanat alanında büyük işler yapıyor. Ve kira, elektrik, su doğalgaz ödemek için harçlıklarını biraraya getirmeye çalışıyorlar. Bu durumun da anti-parantez  Ereğli’nin koskocaman ayıbı olduğunu söylemeyi de satır arasına sıkıştırmak demiri tavında dövmektir.