Yurdun çeşitli bölgelerindeki  Zonguldaklılar, önce dernek ve sonra da konfederasyon çatısı altında birleşerek, lobi faaliyetleri sürdürmeye başladılar.
Çok uzun yıllardır devam eden bu dernekleşme çalışmaları  şimdi federasyona dönüştü ki, ciddi etkinlikler yapmaya başladılar.
Yeme-içmenin dışında Zonguldak’ın  sosyo-ekonomik çıkışı açısından çok önemli etkinlikler, heyecan veriyor elbette.
Yiyelim içelim, hesabımızı  da bilerek önümüze bakma zamanı çoktan gelmişti çünkü.
Geldiğini Zonguldak’ta düzenlenen, konferans-panel-çalıştay üçlüsünün bir araya getirildiği “Zonguldak’ın Gelecek Vizyonu Çalıştayı”nda gördük.
Federasyonun öncülüğündeki bu çalıştay’da Vali Ahmet Çınar’ın  içi çok dolu ve akıcı konuşmasındaki “Kültür ve Sanat” vurgusu gerçekten  çok önemliydi.
Hele ki, “içimizden biri” olarak TOBB’de Fuarlar Komitesi’nin Meclis Başkanı Cihat Alagöz’ün öneriler bölümünde sıraladıkları en çok alkışı alan oldu. Alagöz, kullanılmayan maden ocaklarının turizme kazandırılması yönündeki görüşlerini  anlatırken, acı acı güldüm içimden.
Nasıl gülmem ki?
Yıllardır dile getirmekten bıktığımız Kandilli konusundaki  yazdıklarımı kopyalamış gibi hissettim kendimi.
Ve hemen aklıma Ereğli’nin beynine sıkılmış kurşun gibi sökülen demiryolu geldi. O demiryolunu söktüren ve tarihi lokomotifi kestirip de MKE’ye hurda olarak gönderen dönemin belediye başkanı ve milletvekilini hatırladım.
Gerisini varın siz düşünün!
Ereğli’ye tek dikkat çeken konuşmacı ise Orman Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanı Hüdaverdi Şen oldu. Ereğli’deki tersanelerde yıllardır çekiç sesi gelmediğine dikkat çekti. Alaplı’daki anıt ağaçlardan söz etti.
İstanbul’da sahip olduğu kablo fabrikasının ikincisini Afrika’da kuran Çaycumalı Necdet Tıskaoğlu, başarıya giden yolun çalışmaktan geçtiğini ifade ederken,  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Dönmez, memleketi olan Erzincan’da vakıf aracılığı ile neler yaptıklarını Zonguldak’a  örnek olması açısından dile getirdi.
Salona baktım ki, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol’un ve  4 kişi olarak gittiğimiz bizden başka bir tek Ereğlili yok.
Ereğli’den kimsenin ilgisini çekmemiş bu etkinlik.
Haberleri mi yoktu?
Ama…
Bayram Başol’a sordum “Beni davet ettiler” dedi.
Vay anasını!
 
Zonguldak’taki etkinlikte net olarak gördüm ki;  Ereğli’nin adı yok.
Yok !
Sebebi mi?
Gitmediğin yer senin değildir, esamen bile okunmaz!