Karadeniz Ereğli Kaymakamı Fatih Yılmaz, Öğretmenevi'nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetecilerle sabah kahvaltısında bir araya gelerek, sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin belediyenin 222 dükkanın tahliye sürecine ilişkin Kaymakamlığa herhangi bir yazı gelip gelmediği sorusuna Yılmaz, şu sözlerle yanıt verdi:

"Belediyeden bizde bir yazı bekliyoruz işin doğrusu. 222 Denilen dükkanın muamelesi ile ilgili ve orada yürüyecek artık idari işlerle ilgili. Belediyemiz bir takım şeyleri hazırlıyor herhalde ya da onla ilgili bir takım çalışmalar var. Bize henüz ulaşan bir şey olmadığı için biz de bununla ilgili sonuç ne oldu ne göndereceksiniz diye sormadık. Çünkü şuan sıkıntı yoksa böyle gitsin yani."

POSBIYIK MECLİSTE ANKARA'YA İŞARET ETMİŞTİ

Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Aralık 2025 ayı toplantısında konuşan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, kent gündemini meşgul eden belediyeye ait 222 dükkanın tahliye süreciyle ilgili yasal çözümün Ankara’da olduğuna dikkati çekmişti.

Posbıyık, konuşmasında şu ifadelere yer vermişti: "Ereğli’de gündem, belediyenin Pazar yeri ve sahilde bulunan dükkanlarının tahliye meselesi. Bu konuda bilgi sahibi yapmak istiyorum kamuoyunu. Belediye encümeninden dükkanlar kiraya verildiği zaman 3 sene sonra kanunen tahliye edilir, yeniden kiraya verilir. Belediye meclisinden kiraya verilen dükkanlar 10 sene sonra çıkmak zorunda ve kanunen yeniden ihaleye çıkmak zorunda. Yaklaşık 27 senedir Belediye Başkanlığı yapıyorum, bugüne kadar vaziyeti hep idare ettik. Nasıl idare ettik, Sayıştay müfettişleri geleceği zamanlar zam yaptık dükkanlara. Tabi o zaman bize kızıyorlardı kiracı arkadaşlar. Gelen müfettişlere kamuyu zarara uğratmıyoruz, zam yaptık diyorduk. Ama bu sefer gelen müfettiş, gelir gelmez 222 dükkanın tahliyesi diye geldi. Pazaryerindeki dükkanlar zaten bizim biliyorsunuz küçük, çok sağlıklı değil. Bir çoğunu da zaten 1-2 bin lira kirayla vermişiz. Çoğu depo olarak kullanılıyor. Belediye bütçesinde dükkan kiralarının çok bir yeri yok. Eğer dükkan kiraları gelmese belediye bütçesinin hiçbir sıkıntısı yok. Bedava da versek orayı hiçbir problem değil belediyenin mali açısından.

Gümüşhane'de Yüzyılın Konut Projesi ile yapılacak konutların hak sahipleri kurayla belirlendi
Gümüşhane'de Yüzyılın Konut Projesi ile yapılacak konutların hak sahipleri kurayla belirlendi
İçeriği Görüntüle

-YA TAHLİYE YA YARGILAMA-

Tabi müfettişler gelince bu kararı vermesinin manası şu: Bunları ihbarname göndereceksin ya tahliye edeceksin, ya da görevi kötüye kullanmaktan başta belediye başkanı olmak üzere ilgili bürokratlar ağır cezada yargılanacak demek. Yani biz ya ihbarnameyi göndereceğiz oradaki kiracılara, yada ağır cezada yargılanacağız. Bizim yapmamız gereken arkadaşlarımızı sıkıntıya sokmak değil, ihbarnameyi yapmaktı. Şimdi burada çözüm var mı diye bize soruyorlar. Bize sormayın çünkü biz zaten yargılanma aşamasına gelmişiz. 30 senedir idare ediyorum ben bu kiracıları. Şimdiye kadar tahliye yapmadık. Tahliye yapmamak demek kanuna aykırı davranmak demektir. Dolayısıyla bizim çözüm üretecek bir durumumuz yok. Çözüm için Zonguldak Milletvekilleri yapar, denetleme kurulu yapar, oralarla görüşüp bir çare aramak lazım.

-BİR ÇÖZÜM BULUNMASI LAZIM-

Mesela Ticaret Odası da bize yazı yazmış. Bizle ne alakası var. Bizim yapacağımız bir şey varsa biz yapıyoruz zaten. Ama onların Ankara gücünü kullanması lazım. Bizim için mesele yok, kiracılar içerisindeyken de ihale yapabiliriz ama Ankara’dan bize bir şey gelmesi lazım. Çünkü biz yargılanma aşamasındayız. Dolayısıyla bu konuda yardım etmek istiyorlarsa ilgili kişiler, siyasiler, STK’lar, Ankara’dan bir çözüm bulması lazım. Bir her zaman varız. Keşke tahliye etmeseler, vatandaşlarımız yerinde kalsa, bizim arzumuz bu fakat yasal olarak yapacağımız bir şey yok. Çözüm için yasal yollardan her şeye varım. 30 yıldır bu arkadaşlarımızı biz idare etmişiz. Ama Sayıştay müfettişleri şimdi buna izin vermiyor. Ya tahliye edeceksin, yada seni ve bürokratları yargılarız diyor. Benim cezaevine girmem hoşunuza gitmez herhalde.”

Muhabir: Mustafa Kemal Bektaş