
CHP kongre süreci nedeniyle yazılarıma biraz ara verdim. Bu arada CHP Zonguldak örgütünde ilçe ziyaretleri, delege toplantıları yaparak, parti içi ve ülkemizdeki demokrasi mücadelesi için konuşmalar yaptım, bazı bölümlerini sosyal medya üzerinden kamuoyu ile paylaştım.
İl Başkanı adayı oldum. Final konuşmamı, toplam 528 delegeden kongreye katılım sağlayan 508 il delegesi ve diğer katılımcılar huzurunda yaptım. Canlı yayınlarla, en azından Zonguldak’ta toplumun geniş bir kesimi de kongreyi izledi. Hemen belirteyim kongre, son yılların en geniş katılımıyla yapıldı.
Mevcut İl Başkanı arkadaşımız Devrim Dural yeniden İl Başkanı seçildi. Buradan bir kez daha tebrik ediyorum.
Kongrede artıları ve eksileriyle bir dönem değerlendirildi ve bundan sonrası için Zonguldak’ta ve ülkemizde CHP’nin daha başarılı olması yolunda öneriler yapıldı.
***
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin lideri Tufan Erhürman Cumhurbaşkanı olarak seçildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erhürman’a açık destek vermişti.
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Cumhur İttifakı partilerinin desteklediği mevcut Cumhurbaşkanı Ersin Tatar seçimi kaybetti.
Kıbrıs seçimleri 150 bin civarında seçmen ile küçük ölçekli bir seçim olsa da yaklaşık yüzde 63’e, yüzde 36 gibi bir sonuç alınması Türkiye’deki destekçilerini de etkiledi. Muhalefet sevindi, iktidar üzüldü.
***
Başta CHP’li belediyeler olmak üzere muhalefet belediyelerine iktidarın baskısı sürüyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM’deki haftalık grup toplantısında konuşmasının büyük bir bölümünü, belediyeler için hazırlanan iddianamelere ve hukuksuzluklara ayırdı.
Oysa 2026 yılı bütçesi Meclis’e sunuldu. Genel Başkan Özel, bütçenin ana başlıklarına değindi. Normal şartlarda bu bütçenin altından girip, üstünden çıkıp; Türkiye gerçekleri ile örtüşmediğini, göstermelik olduğunu ve halkın yararına olmadığını anlatacaktı.
Başta CHP olmak üzere tüm muhalefet partileri, önümüzdeki günlerde bu bütçeye dikkati çekecektir. İktidarın, bu süreci gölgelemek; İşçiler, memurlar, çiftçiler, emekliler, esnaf ve geniş halk kesimlerinin dikkatini dağıtmak için yapay gündemler yaratacağına da inanıyorum.
***
Böylesi yoğun bir gündem içinde il kongrelerini tamamlayan CHP, hafta içi İstanbul, hafta sonu il düzeyinde mitinglere devam ediyor.
Özel grup konuşmasının bir bölümünde; “216 gündür milletimizle meydanlardayız. Biz bir mevzi olarak arkadaşlarımızla, partimizi değil; bir cephe olarak demokratik siyaseti savunuyoruz. Tüm baskılara rağmen gururla da ifade etmek isterim ki; partimiz yapılan bütün anketlerde birinci çıkıyor” dedi.
Cephe olarak demokratik siyaset, ifadesi ile Türkiye'de iktidar olabilmek için yüzde 50+1'e dikkati çekti.