Kozlu Belediye Başkanı Altuğ Dökmeci, 6 Mayıs günü, saat 19 da, halka açık bir basın toplantısıyla bir yıllık çalışmalarını anlattı.

Akşamın o saatinde salon doldu, insanlar ayakta kaldı.

Dahası başkan tam iki saat ayakta, gezerek, insanların gözüne bakarak, görsellerle destekleyerek konuştu.

Devamında mikrofon gezdirildi ve Kozlulular sorularını sorup, önerilerini anlattılar.

***

Başkan Dökmeci nasıl bir belediye devraldıklarını anlatırken aslında bugünkü iktidarın nasıl bir Türkiye bırakacağını da gösterdi.

Konuştuklarının hepsini buraya alamam. İmkanınız olursa zaman ayırın ve bir de bu gözle görüntüleri izleyin.

***

Tüm kurumlarda "Ayniyat" diye bir birim vardır; kurumlardaki eşya ve araç gereç işlerine, demirbaşlara bakar, onların kaydını tutar.

Kozlu Belediyesinde bu birim yokmuş. Yani belediyeye alınan, faturası, bedeli ödenen malların nerelerde olduğunun veya nerelerde kimin bilgisi dahilinde harcandığının kaydı yok.

Fatura var. Ödeme yapılmış veya borç kaydedilmiş, ama mal (meta) yok.

Yaklaşık 400 ayrı kişi veya şirkete borç bırakılmış. Alacaklılar sırada.

Ama kimin ne verdiği, ne iş yaptığı takip edilemiyor.

***

Memleket sahipsiz mi diyorsunuz?

Hayır değil(!)

Sayıştaydan gelmişler, 2019 öncesi bu tabloyu görmüşler ve 80 maddelik rapor yazmışlar.

Dökmeci ve ekibi geldikten sonra da Sayıştay’dan gelmişler.

2024'e kadar hiç bir şey değişmemiş. Faturalar var, malın veya işin takibini yapacak evraklar yok.

Başkan Dökmeci, ilk önce Ayniyat Servisini kurmuş.

***

Görselleriyle anlatılan;

Çalıştırılmayan arıtma tesisi ve çürüyen motorlar.

Çalıştırılmayan çöp kamyonu, parçalanan araçlar ve dışarıya verilen işler.

Bakılmayan, temizlenmeyen su depoları.

Çok ucuza, uzun vadeli kiralanan belediye varlıkları.

Belediyeye ait tüm arazilerin satılmış olması gibi örnekler.

Dikkat edin 2 saat anlattı, dedim.

***

Başkan, Asfalt yapamayacağını, 53 milyon asfalt borcu olduğunu, dahası alacaklının uzun süre ödenmeyen bu borcu kendileri göreve gelince istediğini söyledi.

Dökmeci, borçlar nedeniyle, işçilerin maaşlarını ödeyemeyeceğini, çöpleri toplatamayacağını söyleyenleri mahcup ettiklerini belirtti.

Önceki dönem ve yeni dönem gelir tablolarını da gösterdi.

Önceki dönem İller Bankası gelirleri ve bakanlık bağışları dikkat çekerken yeni dönemde artan kesintiler ve azalan gelir tabloları çarpıcıydı.

Başkan altını çize çize Kozlu halkının

paralarının nasıl harcandığını anlattı ve her şeye rağmen yaptıkları sosyal belediyeciliği devam ettireceklerini vurguladı.

İnşaat mühendisi olarak Ereğli Belediyesi’ndeki 15 yıllık tecrübesi, meclis üyesi arkadaşları ve çalışma arkadaşları ile hizmete devam edeceklerini söyledi.

***

Şimdi siz Türkiye genelinde yapılan inşaatların maliyetlerini, ödenenleri ve uzun vadeli borçları düşünün.

Boş bırakılan topraklarımızı ve ithalatçı yandaşların kazandıklarını düşünün.

İstanbul Büyükşehir Belediyesini kaybedince neden saldırganlaştıklarını düşünün.

***

Önceki dönemde, yanlış işlere imza atmayan bürokratlar yerine üst amirler imza atmışlar.

İktidar ve muhalefet meclis üyeleri, muhalefetteki siyasi parti ilçe örgütleri, mahalli basın, olup biteni gören personel, iş alamayan şirketler, gerçekleri bilip de susan Kozlular.

Bu sadece Kozlu değil, bir Türkiye gerçeğidir.

Son söz; Başkan Dökmeci, herkese örnek olması gereken bu toplantıları yıllık değil, 3 aylık yapmalı.